ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Τραμπ και Κιμ θα συζητήσουν για τη συμφωνία ειρήνης Βόρειας και Νότιας Κορέας

Λαβρόφ: Τραμπ και Κιμ θα συζητήσουν για τη συμφωνία ειρήνης Βόρειας και Νότιας Κορέας
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η επερχόμενη διάσκεψη κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, θα εξετάσει το ζήτημα μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μεταξύ άλλων θεμάτων θα εξετάσουν μία συμφωνία ειρήνης, ώστε, όλα να εξελίσσονται σύμφωνα με την γραμμή του ρωσο-κινεζικού οδικού χάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Πάντως στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ενώ άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσινγκτον.

"Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου" στη σύνοδο κορυφής, είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το "εύκολο μέρος".

Ο Τραμπ είπε ότι αν χρησιμοποιήσει τη φράση "μέγιστη πίεση" μετά τη συνάντηση, αυτό θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν πάει καλά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι αν όλα πάνε καλά τότε θα μπορούσε "να προσκαλέσει τον Κιμ στις ΗΠΑ". Προειδοποίησε επίσης ταυτόχρονα ότι "είναι πλήρως προετοιμασμένος να αποχωρήσει" αν δεν εξελιχθεί καλά η σύνοδος αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ασφαλώς θα ήθελε να δει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα και επαίνεσε τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν για τον ρόλο που διαδραμάτισαν το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ την χαρακτήρισε "πολύ θερμή και φιλική", προσθέτοντας ότι "εκτίμησε" αυτή τη χειρονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ