Άσαντ: Δεν αποφασίζει η Ρωσία για μας
Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνήθηκε ότι η σύμμαχός του, Ρωσία, αποφασίζει για λογαριασμό του, σημειώνοντας πως είναι φυσικό να υπάρχουν μεταξύ συμμάχων διαφορές απόψεων.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday, η οποία αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Άσαντ απάντησε σε μια ερώτηση για το αν η Μόσχα ελέγχει τώρα τις διπλωματικές και τις στρατιωτικές κινήσεις της Συρίας.

«(Οι Ρώσοι) ουδέποτε στη διάρκεια της σχέσης μας προσπάθησαν να υπαγορεύσουν, ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές», δήλωσε, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το SANA.

«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα μέρη, είτε μέσα στην κυβέρνησή μας είτε με άλλες κυβερνήσεις· Ρωσία-Συρία, Συρία-Ιράν, Ιράν-Ρωσία και μέσα στις τις κυβερνήσεις αυτές, αυτό είναι πολύ φυσικό, όμως στο τέλος η μοναδική απόφαση για το τι συμβαίνει στη Συρία και το τι θα συμβεί είναι απόφαση της Συρίας», δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος αρνήθηκε πως η Μόσχα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα ισραηλινά πλήγματα με στόχο φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων ιρανικών, στη χώρα του.

Στη συνέντευξη, ο Σύρος πρόεδρος είπε επίσης πως περιμένει ότι ο πόλεμος στη χώρα του θα τελειώσει σε «λιγότερο από έναν χρόνο» και επανέλαβε τον στόχο του να ανακτήσει «κάθε εκατοστό» του συριακού εδάφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ανάμιξη ξένων δυνάμεων, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, παρατείνει τη σύγκρουση και έχει επιβραδύνει την επίλυση της κατάστασης στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της νοτιοδυτικής Συρίας.

«Επρόκειτο να επιτύχουμε τη συμφιλίωση στο νότιο τμήμα της Συρίας πριν από μόλις δύο εβδομάδες, όμως η Δύση παρενέβη και ζήτησε από τους τρομοκράτες να μην ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο ώστε να παραταθεί η συριακή σύγκρουση», δήλωσε ο Άσαντ.

Σημειώνεται πως η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί «τρομοκράτες» όλες τις οργανώσεις που αντιτίθενται στην εξουσία της.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!