ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μουν-Τραμπ πριν από την ιστορική συνάντηση με τον Κιμ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μουν-Τραμπ πριν από την ιστορική συνάντηση με τον Κιμ
REUTERS/Jonathan Ernst

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν, είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα πριν από την ιστορική συνάντηση κορυφής που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη.

Όπως μετάδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα αποπυρηνικοποίησης. Σύμφωνα με το Yonhap, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δήλωσε πως η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας θα σημάνει μόνο την έναρξη μιας «μακράς διαδικασίας».

«Η βαθιά ριζωμένη εχθρική σχέση και το θέμα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια πράξη σε μια συνάντηση μεταξύ ηγετών», είπε ο Μουν σε εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με ανώτατους συμβούλους του.

«Ακόμη και μετά την έναρξη του διαλόγου από τους δύο ηγέτες, θα χρειαστούμε μια μακρά διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο, δύο χρόνια ή και περισσότερο ακόμη προκειμένου να επιλυθούν πλήρως τα θέματα», πρόσθεσε ο Μουν.

Ωστόσο ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία λέγοντας: «Τρέφω τόσο την προσδοκία όσο και την ελπίδα πως η αυριανή συνάντηση κορυφής θα είναι μια επιτυχία».

Αισιοδοξία Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ εξέφρασε εξίσου σήμερα την αισιοδοξία του, καθώς και μια κάποια ανυπομονησία για την επικείμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Χαρούμενος που είμαι στη Σιγκαπούρη, ανυπομονησία στην ατμόσφαιρα!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος παρά το φιάσκο της συνόδου της G7 στον Καναδά, όπου οι ΗΠΑ βρέθηκαν απομονωμένες.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ σήμερα το πρωί.

Μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους οι δύο άνδρες βγήκαν από την επίσημη κατοικία του Λι και αντάλλαξαν χειραψία, ενώ πόζαραν στις κάμερες προτού αναχωρήσουν για ένα γεύμα εργασίας παρουσία αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Κανένας από τους δύο δεν έκανε δηλώσεις, όμως καθώς κάθονταν ο Τραμπ ακούστηκε να λέει στον Λι: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, κυρίως αύριο, και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά».

Ο Λι συναντήθηκε χθες Κυριακή το απόγευμα με τον Κιμ, λίγες ώρες αφού ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έφτασε στη Σιγκαπούρη.

Στο μεταξύ τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Τραμπ ολοκλήρωσαν στο ξενοδοχείο Ritz Carlton μια συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Σουνγκ Κιμ, νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες και πρώην πρεσβευτής στη Νότιας Κορέα. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι συζητήσεις ήταν «ουσιαστικές και λεπτομερείς».

Το διακύβευμα της συνάντησης

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη το πρωί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης.

Η σύνοδος, η οποία θα προσφέρει διεθνή προβολή στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, οι μετακινήσεις στο εξωτερικό του οποίου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, θεωρείται ήδη ως μεγάλη αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

«Εδώ και 25 χρόνια η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να πετύχει μια συνάντηση με έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο», εξηγεί ο Μπόρις Τούκας, ερευνητής του Centre for Strategic Studies στην Ουάσινγκτον.

Το διακύβευμα είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Πομπέο σε tweet του.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA έκανε λόγο για «μια νέα εποχή», επιβεβαιώνοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση και «ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στην κορεατικής χερσόνησο» θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είδε σε αυτή τη διατύπωση «ένα αισιόδοξο μήνυμα».

Όμως οι απαιτήσεις των ΗΠΑ προσκρούουν εδώ και χρόνια στην επιμονή της Βόρειας Κορέας. Το 1994 και το 2005 οι δύο χώρες σύναψαν συμφωνίες, όμως καμία δεν εφαρμόστηκε στην πραγματικότητα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αύξησε μετά το 2006 τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά άφηνε να εννοηθεί ότι στις 12 Ιουνίου θα υπάρξει μια ιστορική συμφωνία, τώρα τελευταία έχει ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου «διαδικασίας».

Οι πρωταγωνιστές έχουν επενδύσει πολλά σε μια προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα. Όμως τα συστατικά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι ίδια με αυτά του παρελθόντος: σταδιακή αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί επισήμως ο πόλεμος της Κορέας (1950-53).

«Ο Τραμπ απλώς προσέφερε αυτές τις συναντήσεις στους Βορειοκορεάτες χωρίς να πετύχει καμία πρόοδο», σχολιάζει ο Τζέφρι Λιούς στο Foreign Policy. «Είναι προφανές εξ αρχής ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ