ΚΟΣΜΟΣ

«Βουτιά» στην ιστορία: Από το 2019 ξεκινούν εκ νέου οι καταδύσεις στον Τιτανικό

«Βουτιά» στην ιστορία: Από το 2019 ξεκινούν εκ νέου οι καταδύσεις στον Τιτανικό
EPA/Φωτογραφία αρχείου

Παρότι έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός, η δυνατότητα επίσκεψης στο πιο γνωστό ναυάγιο εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών.

Από τότε που εντοπίστηκε το κουφάρι του Τιτανικού, πριν από σχεδόν 33 χρόνια, σημαντικός αριθμός εύπορων τουριστών ελπίζει να του δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτεί το περίφημο ναυάγιο.

Η αμερικανική εταιρεία OceanGate σκόπευε να οργανώσει καταδύσεις στον χώρο του ναυαγίου από τον Μάιο του 2018, αλλά λόγω τεχνικών επιπλοκών, αναγκάστηκε να καθυστερήσει την έναρξη των καταδύσεων ως το 2019.

Αντίστοιχα ταξίδια σχεδιάζει και η βρετανική εταιρεία The Bluefish.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, φαίνεται ότι τα ταξίδια αυτά πιθανώς αποτελέσουν τις τελευταίες ευκαιρίες να δει κάποιος από κοντά το περίφημο πλοίο, καθώς στον τόπο του ναυαγίου έχουν ανακαλυφθεί βακτήρια, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από αυτό μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια.

Το ταξίδι θα διαρκεί 8 ημέρες και ξεκινάει από τον Καναδά με προορισμό τον τόπο στον οποίο βρίσκεται το ναυάγιο, σε βάθος που ξεπερνάει τα δύο μίλια. Κρατήσεις μπορούν να γίνουν μέσω του OceanGate ή της θυγατρικής του εταιρείας Blue Marble Private.

Παρότι το ταξίδι κοστίζει 105.129 δολάρια το άτομο, τιμή αντίστοιχη του κόστους ενός εισιτηρίου πρώτης θέσης στον Τιτανικό (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό), οι θέσεις για το πρώτο ταξίδι έχουν ήδη εξαντληθεί.

Οι επιβάτες της OceanGate θα μαθαίνουν πώς να βοηθούν την ομάδα της αποστολής στη συλλογή δεδομένων τόσο μέσα στο σκάφος που θα ταξιδεύουν όσο και μέσα στο υποβρύχιο που θα τους μεταφέρει στον τόπο του ναυαγίου. Στο ταξίδι συμπεριλαμβάνονται και 3 μέρες τρίωρων καταδύσεων.

Κατά την διάρκεια των καταδύσεων αυτών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τους βιοφωσφορίζοντες οργανισμούς που ζουν στο ναυάγιο, καθώς και ότι απομένει από το πλοίο, το οποίο έχει μήκος 269 μέτρα.

Η εταιρεία Bluefish δέχεται επίσης κρατήσεις για την περίοδο 2019-2020, οι οποίες έχουν μικρό κόστος και είναι επιστρεφόμενες, καθώς το τελικό κόστος της εξόρμησης δεν έχει ακόμα οριστεί.

Η εταιρεία αυτή οργάνωνε αντίστοιχα ταξίδια και στις αρχές του 2000 αλλά σταμάτησε μετά το 2007. Παρότι σκόπευε να ξαναρχίσει το 2012 (που ήταν η επέτειος 100 χρόνων από το ναυάγιο), τελικά καθυστέρησε.

Τόσο η OceanGate όσο και η Bluefish τονίζουν ότι δεν πρόκειται για απλές διακοπές αλλά για μια επιχείρηση συλλογής δεδομένων και απομνημόνευσης του ναυαγίου.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και μερικοί πιο οικονομικοί τρόποι να μάθει κανείς περισσότερα για το διάσημο ναυάγιο.

Κινέζοι ειδικοί βρίσκονται εν μέσω της διαδικασίας κατασκευής μίας ρεπλίκας του Τιτανικού, η οποία θα βρίσκεται στην πολιτεία Σιτσουάν της Κίνας σε μόνιμη βάση. Το αντίγραφο αυτό θα αναπαριστά όλα τα χαρακτηριστικά του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων του θεάτρου και της πισίνας, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο Αυστραλιανός Κλάιβ Πάλμερ έχει εκφράσει τις προθέσεις του να κατασκευάσει έναν δεύτερο Τιτανικό, ένα κανονικό πλοίο δηλαδή το οποίο θα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού και θα έχει, όπως ο πραγματικός Τιτανικός, δυνατότητα πλεύσης. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ακόμα την διαδικασία κατασκευής του πλοίου.

Τέλος, υπάρχει και το Μουσείο του Τιτανικού στην Βόρεια Ιρλανδία που άνοιξε το 2012, 100 χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού.

Diving tours of Titanic wreck site delayed until 2019 by Maureen O'Hare and Francesca Street, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ