ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Δύσκολες οι συνομιλίες στον Καναδά

Μέι: Δύσκολες οι συνομιλίες στον Καναδά
REUTERS/Yves Herman

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες των ηγετών της G7 στον Καναδά ήταν «δύσκολες», επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες ώστε να προστατεύουν το παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης, μιλώντας ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, ότι οι πολυμερείς ενέργειες είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται από την παγκοσμιοποίηση σε βάρος εργαζομένων σε ορισμένες χώρες.

«Δεν γίνεται να αναλαμβάνεις μονομερώς δράση σε βάρος των εταίρων σου», επισήμανε η ίδια.

Μετά το τέλος της Συνόδου της G7, το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο οι Επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες διατύπωναν τη συμφωνία τους σχετικά με τη σημασία της μάχης κατά του προστατευτισμόυ, ενώ απείλησε για επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Στις δηλώσεις της σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους της οφθαλμός αντί οφθαλμού κλιμάκωσης στην εμπορική διένεξη.

«Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει προτού επιστρέψει στους G7»

Επιπλέον, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα προσκληθεί να επιστρέψει στους κόλπους της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών έως να σταματήσει να επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, απορρίπτοντας την άποψη του Αμερικανού προέδρου που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της Μόσχας.

«Υπήρχε καλός λόγος που οι G8 έγιναν G7» τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, επαναλαμβάνοντας ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας ήταν αποτέλεσμα της «παράνομης προσάρτησης» της Κριμαίας.

«Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το αν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στους κόλπους (της G7) δεν μπορεί να διεξαχθεί εωσότου η Ρωσία αλλάξει τη συμπεριφορά της», είπε η Μέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ