ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ: Η αποπυρηνικοποίηση εξαρτάται από τον τερματισμό της αντιπαλότητας

Κιμ: Η αποπυρηνικοποίηση εξαρτάται από τον τερματισμό της αντιπαλότητας
KCNA via REUTERS

ΟΚιμ Γιονγκ Ουν, μία μέρα μετά την ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέδεσε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με τον τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Η ιστορική σύνοδος κορυφής του Αμερικανού προέδρου και του Βορειοκορεάτη ηγέτη την Τρίτη μπορεί να σηματοδοτήσει μια «ριζοσπαστική καμπή» στη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε σήμερα το KCNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Η εχθρική και καταστροφική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη «διήρκεσε την πιο μακρά χρονική περίοδο στη Γη», ανέφερε το KCNA στον πρώτο του απολογισμό για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, ενώ στο κείμενό αυτό εκφράστηκε η ελπίδα πως η σύνοδος της Σιγκαπούρης θα επιτρέψει να υπάρξει «μια ριζοσπαστική καμπή στις εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.

Άρση των κυρώσεων

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Προσκλήσεις σε Ουάσινγκτον και Λευκό Οίκο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σιγκαπούρη κι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τραμπ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ», ανέφερε το KCNA.

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ