ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: «Όχι» από τις ΗΠΑ στο αίτημα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την επιχείρηση στη Χοντάιντα

Υεμένη: «Όχι» από τις ΗΠΑ στο αίτημα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την επιχείρηση στη Χοντάιντα
REUTERS/Ali Owidha

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συνδράμουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επιχειρήσεις ναρκαλιείας, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στο πλαίσιο της επίθεσης προκειμένου να καταληφθεί η πόλη Χοντάιντα και το λιμάνι της, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ την Πέμπτη.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε πάντως ότι η Γαλλία συμφώνησε να προσφέρει υποστήριξη, διεξάγοντας επιχειρήσεις ναρκαλιείας στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν ναρκοθετήσει το λιμάνι, το σημαντικότερο της Υεμένης.

Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκόπησαν θέσεις των Χούτι στη Χοντάιντα την Τετάρτη και την Πέμπτη καθώς φιλοκυβερνητικά και ξένα στρατεύματα εξαπέλυαν την επίθεση, στη σημαντικότερη μάχη από την εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο στην Υεμένη πριν από τρία χρόνια.

Η επίθεση στη Χοντάιντα εγείρει ανησυχίες για την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη στον κόσμο.

Δυτικά κράτη στηρίζουν αφανώς τη συμμαχία αραβικών κρατών, ωστόσο τα περισσότερα απέφυγαν την άμεση εμπλοκή στη σύρραξη στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πωλούν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στις χώρες της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ