ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κινέζοι προς υπεράσπιση του Άινσταϊν

Οι Κινέζοι προς υπεράσπιση του Άινσταϊν
Reuters/File

Πριν από μερικές μέρες, η δημοσίευση αποσπασμάτων από τα ταξιδιωτικά ημερολόγια του Άλμπερτ Άινσταϊν σχετικά με τα ταξίδια του στην Ασία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς πολλοί τα χαρακτήρισαν ως ρατσιστικά και ξενοφοβικά. Τώρα όμως, στα κινέζικα μέσα δικτύωσης, πολλοί Κινέζοι έχουν σπεύσει προς υπεράσπιση του κορυφαίου επιστήμονα. 

Στο Weibo, ένας χρήστης σχολίασε ότι «ο Άινσταϊν ταξίδεψε στην Κίνα την λάθος εποχή». Περιέγραψε την απελπιστική κατάσταση όπου επικρατούσαν «λιμός, πόλεμος και φτώχια» και αναρωτήθηκε, «πώς θα μπορούσαν οι Κινέζοι της εποχής εκείνης να κερδίσουν τον σεβασμό του Άινσταϊν;»

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, πολλοί από τους υποστηρικτές του διάσημου φυσικού τον παρομοίασαν με τον πατέρα της σύγχρονης κινέζικης λογοτεχνίας, Λου Σούν, ο οποίος είναι περίφημος για τον τρόπο με τον οποίο σατίριζε την κινέζικη κοινωνία του 20ου αιώνα.

Η περίοδος που προηγείται της εγκαθίδρυσης του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας το 1949 περιγράφεται συχνά ως μια περίοδος χάους και αναρχίας στην ιστορία της χώρας.

Η κινέζικη εφημερίδα Global Times, επαίνεσε την στάση των πολιτών της Κίνας και ο δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο αναρωτήθηκε πως θα αντιδρούσε ο Άινσταϊν αν ήξερε ότι οι Κινέζοι σήμερα εκλαμβάνουν τα σχόλια του με αυτό τον τρόπο.

Ανάμεσα στα 2.000 σχόλια που ενέπνευσε το άρθρο, ένας χρήστης έγραψε: «την αξιοπρέπεια πρέπει να την κερδίσει κανείς, όχι να περιμένει να του την αναγνωρίσουν οι άλλοι.»

Παρόλα αυτά, υπήρχαν σαφώς και αυτοί που δεν συμμερίστηκαν τον κατανοητικό αυτό τόνο απέναντι στα σχόλια του επιστήμονα. Ένας από τους χρήστες σχολίασε: «Αυτό είναι απλά ρατσιστικό. Βλέπουμε ότι ο Άινσταϊν ήταν καλός στην φυσική αλλά δεν καταλάβαινε καθόλου τους συνανθρώπους του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ