ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς

Η Κίνα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς
REUTERS/Jason Lee/File Photo

Η Κίνα θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς με εκείνους που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν σε βάρος της χώρας, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

«Θα λάβουμε αμέσως μέτρα στον τομέα των τελωνειακών δασμών ενός ισοδύναμου εύρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσιγκτον, η οποία ανακοίνωσε δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι, επί χρόνια, επιστρατεύει παράνομες πρακτικές ώστε να αποσπά την πνευματική ευρεσιτεχνία και την τεχνογνωσία αμερικανικών εταιρειών που προσπαθούν να εισέλθουν στην μεγάλη κινεζική αγορά. «Το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας. Έχει υπάρξει πολύ άδικο για πολύ καιρό, αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη», είχε δηλώσει σχετικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Πεκίνο πάντως απορρίπτει τις αμερικανικές καταγγελίες.

Οι αμερικανικοί δασμοί αφορούν 1.102 κινεζικά προϊόντα, κυρίως από κλάδους που συνδέονται με το σχέδιο για εμπορική και βιομηχανική «εκτόξευση» της Κίνας, γνωστό ως «Made in China 2025».

Μεταξύ άλλων, στοχοποιούνται οι τομείς της αεροπορίας, των τηλεπικοινωνιών, της ρομποτικής, των βιομηχανικών μηχανών, των αυτοκινήτων και των χημικών.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ