ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση Σαλβίνι για απογραφή των Ρομά ξυπνά οδυνηρές μνήμες στην Ιταλία

Η πρόταση Σαλβίνι για απογραφή των Ρομά ξυπνά οδυνηρές μνήμες στην Ιταλία
REUTERS/Stefano Rellandini

Μνήμες μιας άλλης εποχής «ξύπνησαν» σήμερα στην Ιταλία μετά από την «υπόσχεση» του νέου υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, να προχωρήσει κανονικά στην απογραφή της κοινότητας Ρομά και να απελάσει όσους δεν έχουν ιταλική υπηκοότητα.

Η κίνηση ακροδεξιού υπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί παρομοίασαν την πρότασή του με τους φυλετικούς νόμους που είχε περάσει ο Μουσολίνι, ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν για ακόμα μια φορά για ξενοφοβία και ρατσισμό.

Η ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, αποκάλεσε την ιδέα της απογραφής «αντισυνταγματική», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Σαλβίνι, όμως, παραπονέθηκε σε δημοσίευσή του στο Facebook λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που χαρακτηρίζεται η πρόταση αυτή ως ρατσιστική είναι επειδή την πρότεινε ο ίδιος και ότι αν την είχε προτείνει η αριστερά κανείς δεν θα είχε πρόβλημα.

Σε συνέντευξή του στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό TeleLombardia την Δευτέρα, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «έχω βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών να προετοιμάσει ένα ντοσιέ για την κατάσταση των Ρομά στην Ιταλία».

«Δυστυχώς θα πρέπει να κρατήσουμε τους Ιταλούς Ρομά» είπε στην ίδια συνέντευξη ο Σαλβίνι, ο οποίος είχε χτίσει την προεκλογική του εκστρατεία, σε μεγάλο βαθμό, πάνω σε υποσχέσεις ότι θα «καθαρίσει» την Ιταλία από ξένους, πρόσφυγες και Ρομά.

Ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατέκρινε την πρόταση του Σαλβίνι λέγοντας, «χθες πρόσφυγες, σήμερα Ρομά, αύριο όπλα για όλους. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι κακός.»

Αλλά και η Ένωση Ιταλικών Εβραϊκών κοινοτήτων δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει: «Η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μιας πιθανώς συγκεκριμένης απογραφής είναι ανησυχητική και ξυπνά αναμνήσεις από ρατσιστικούς νόμους και μέτρα πριν μόλις 80 χρόνια που δυστυχώς ξεχνιούνται ολοένα και περισσότερο».

Η ανάρτηση του Σαλβίνι, όμως, διέψευσε και τον ίδιο τον εκπρόσωπο Τύπου του, ο οποίος είχε αρνηθεί ότι ο στόχος του υπουργού Εσωτερικών ήταν να κάνει απογραφή

Όπως είχε πει ο ίδιος στο CNNi, ο Σαλβίνι προσπαθούσε απλά να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά των Ρομά πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και να ελέγξει πως χρησιμοποιούνται τα εκατομμύρια ευρώ που επενδύονται από ευρωπαϊκά κονδύλια στους καταυλισμούς που διαμένουν.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 180.000 Ρομά στην Ιταλία, 50% των οποίων έχει ιταλική υπηκοότητα.

Italian interior minister's Roma census announcement causes outrage by Gianluca Mezzofiore and Delia Gallagher, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ