ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας κατακρίνει τον Τραμπ: «Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί λύση»

Ο πάπας κατακρίνει τον Τραμπ: «Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί λύση»
REUTERS/TONY GENTILE

Ο πάπας Φραγκίσκος κατακρίνει σε συνέντευξή του, την στάση του προέδρου Τραμπ για την πολιτική «μηδενικής ανοχής» και τον χωρισμό παιδιών που καταφτάνουν στα σύνορα από τους γονείς τους.

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε την Τετάρτη το Reuters, προς τιμήν της Παγκόσμιας Μέρας των Μεταναστών, ο πάπας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις δηλώσεις Καθολικών επισκόπων στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι ο χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους είναι «ανήθικος» και «εναντιώνεται στις Καθολικές μας αξίες

Ο πάπας δήλωσε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις αυτές, ενώ προσέθεσε ότι «δεν είναι εύκολο, αλλά ο λαϊκισμός δεν αποτελεί λύση».

Τον Μάιο αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ εφάρμοζε μία αυστηρή πρακτική, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να προσπαθεί να διασχίσει παράνομα τα αμερικανικά σύνορα θα υπόκειται ποινικής δίωξης. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες που διασχίζουν τα σύνορα με τα παιδιά τους, θα χωρίζονται από αυτά ενώ περιμένουν την έναρξη των ποινικών διαδικασιών.

Ντοκουμέντα από τα σύνορα στα οποία απεικονίζονται οι σκληρές σκηνές του αποχωρισμού προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων ενάντια στον πρόεδρο. Ο ίδιος όμως υποστηρίζει τη θέση του και κατηγορεί τους Δημημοκρατικούς για την πρακτική του χωρισμού.

Ο πάπας όμως δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά έκανε μια ευρεία κριτική τόσο κατά του προέδρου όσο και κατά των ευρωπαϊκών χωρών και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης.

Κατέκρινε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει την χώρα από την κλιματική συμφωνία των Παρισίων λέγοντας ότι του προκάλεσε «πόνο γιατί διακυβεύεται το μέλλον της ανθρωπότητας» ενώ είπε ακόμα πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος θα αλλάξει γνώμη.

Κατέκρινε ακόμα την απόφαση του προέδρου να επιβάλλει νέους περιορισμούς στα ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

Ο πάπας, ο οποίος συχνά προκαλεί τους συντηρητικούς κύκλος της εκκλησίας με τα προοδευτικά του σχόλια, επέμεινε ότι το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας είναι «στο δρόμο» και είπε ότι θέλει περισσότερες γυναίκες στο Βατικανό καθώς είναι καλύτερες στη επίλυση εντάσεων.

Ούτε οι Ευρωπαίοι όμως μπόρεσαν να ξεφύγουν από την κριτική του πάπα, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύω ότι δεν μπορείς να διώχνεις ανθρώπους που φτάνουν. Πρέπει να τους δεχτείς, να τους φροντίσεις, να τους βοηθήσεις, να τους προσέξεις, να τους συνοδεύσεις και να βρεις που θα τους βάλεις, αλλά θα πρέπει να τους μοιράσεις σε όλη την Ευρώπη». Πολλοί θεώρησαν ότι το σχόλιο του αναφερόταν στην πρόσφατη περίπτωση με το πλοίο Aquarius το οποίο μετέφερε 630 μετανάστες και το οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας αρνήθηκε να δεχτεί.

«Κάποιες κυβερνήσεις εργάζονται σκληρά επί τους θέματος και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μοιραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά το να δημιουργεί κανείς ψυχώσεις δεν αποτελεί λύση,» είπε ο πάπας, «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί λύση. Αυτό που αποτελεί λύση είναι η αποδοχή, η μελέτη και η σύνεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ