ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Ελεύθερα τα μέλη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Εκλογές Τουρκία: Ελεύθερα τα μέλη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) που συνελήφθησαν στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας αφέθηκαν ελεύθερα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συλληφθέντες.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η Ουλιγιά Τουράν, η γραμματέας του PCF στην περιφέρεια Μπα-Ρεν.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης η γερουσιαστής Κριστίν Πρισνό και ο Πασκάλ Τορ, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του PFC πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη» επειδή «εκφράστηκαν αμφιβολίες σε προηγούμενες εκλογές» για το κατά πόσο ήταν έντιμη η διαδικασία, όπως είπε ο Πιερ Λοράν, ο επικεφαλής του Κόμματος. «Δεν κρύψαμε καθόλου τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί», διαβεβαίωσε.

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε νωρίτερα ότι συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί, με την κατηγορία ότι εμφανίζονταν ως παρατηρητές των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ