ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα
REUTERS/Osman Orsal

Άνετη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με 52,78% δείχνουν τα αποτελέσματα στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 95,22% των ψήφων. 

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 30,71%.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς λαμβάνει 7,98% και η Μεράλ Ακσενέρ 7,44%

Με καταμετρημένο το 94,60% των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει το 42,57% ενώ το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 22,65%.

Μέχρι στιγμής, το «Καλό Κόμμα» (İYİ PARTİ) της Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει το 10,6%, τo εθνικιστικό ΜΗP το 11,22% ενώ το κουρδικό κόμμα το 10,9%.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu επιβεβαιώνει ότι το κουρδικό HDP ξεπέρασε το 10%, εξασφαλίζοντάς την είσοδό του στο κοινοβούλιο. Αυτό αποτελεί κακή… είδηση για το κόμμα του Ερντογάν, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα εκλογικά αποτελέσματα του εθνικιστικού MHP, εταίρου του AKP.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας από το σπίτι του προς το προεδρικό γραφείο, στο ιστορικό κτήριο Huber Köşkü.

«Χαμογελάω» είπε με τη σειρά του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πηγή από την Κωνσταντινούπολη, η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε σε επίπεδα - ρεκόρ, αγγίζοντας το 87%!

«Παραποίση» των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την "παραποίηση" των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

"Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες", ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

"Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί", είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ