Εκλογές Τουρκία: «Υγιής η εκλογική διαδικασία» λέει η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή
Πηγή: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout

«Υγιή» χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK), καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP κέρδισαν και τις δύο διαδικασίες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Σαντί Γκιουβέν, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι η YSK έχει καταμετρήσει το 99,91% των ψήφων και ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 10 με 11 ημέρες.

Ο Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού  Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, το 30,8%.

Η συμμετοχή άγγιξε το 88,1%!

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.

Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

 

Διαβάστε επίσης