ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση αποκαλύπτει: Με την ανοχή Βρετανίας, οι ΗΠΑ βασάνιζαν κρατουμένους μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Έκθεση αποκαλύπτει: Με την ανοχή Βρετανίας, οι ΗΠΑ βασάνιζαν κρατουμένους μετά την 11η Σεπτεμβρίου
EPA/MIKE BROWN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό την ανοχή των Βρετανικών Αρχών, οι υπηρεσίες των ΗΠΑχρησιμοποιούσαν ακόμη και βασανιστήρια για να μπορέσουν να αποσπάσουν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατία, όπως αποδείχθηκε από έρευνα η οποία βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται, αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που ελήφθησαν 2.000 – 3.000 καταθέσεις από τις αμερικάνικες δυνάμεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ και τις φυλακές του Γκουαντάναμο, με τη γνώση των αντρών της MI6, της MI5 και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις καταγγελίες που είχαν γίνει από το 2002, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους της Νέας Υόρκης (είχε λάβει χώρα την 11η Σεπτεμβρίου του 2001).

Η έρευνα των 152 σελίδων που, όπως σημειώνει η Evening Standard, διεξήχθη από την Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας κατέληξε στα εξής:

  • Υπήρξαν 13 περιπτώσεις στις οποίες Βρετανοί έγιναν μάρτυρες κακομεταχείρισης κρατουμένων
  • Σε 25 περιπτώσεις κρατούμενοι είχαν ενημερώσει Βρετανούς για την βία που δέχθηκαν
  • 128 ήταν οι φορές που ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τους Βρετανούς για περιπτώσεις βασανιστηρίων.

Σε ορισμένες από τις παραπάνω περιπτώσεις είχε διεξαχθεί κάποιου είδους έρευνα, που, όμως, δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα που να συνάδει με τις τωρινές αποκαλύψεις.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν πως οι Βρετανοί είχαν συμμετάσχει στα βασανιστήρια ή αν είχαν και οι ίδιοι, σε δικές τους ανακρίσεις, χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους. Όμως, υπάρχουν αποδείξεις πως Βρετανοί είχαν εξαπολύσει λεκτικές απειλές κατά κρατουμένων σε εννέα περιπτώσεις.

«Κατ’ εμάς, η Μεγάλη Βρετανία ανέχτηκε ενέργειες που είναι αδικαιολόγητες», τονίζει η Επιτροπή. Αλλά, «δεν έχουμε βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι Υπηρεσίες παρέβλεψαν επίτηδες καταγγελίες για κακομεταχείριση κατά των ΗΠΑ».

«Τα στοιχεία, αντιθέτως, δείχνουν μία δύσκολη κατάσταση: οι (βρετανικές) υπηρεσίες είχαν μικρή επιρροή και ανησυχούσαν μήπως οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους ενοχλούνταν και έτσι έχαναν την πρόσβασή τους σε πληροφορίες που προέκυπταν από τους κρατουμένους, πληροφορίες που ίσως ήταν εξαιρετικής σημασίας για την αποτροπή μίας επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία», συμπληρώνει η Υπηρεσία.

Η έκθεση σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει πως οι Βρετανικές υπηρεσίες γνώριζαν από νωρίς ότι οι Αμερικανοί κακομεταχειρίζονταν κρατουμένους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε 232 περιπτώσεις οι Βρετανοί, παρότι γνώριζαν ότι υπήρχαν παρατυπίες, συνέχισαν να καταθέτουν ερωτήσεις που ήθελαν να κάνουν οι ξένοι συνάδελφοί τους στους κρατουμένους. Σε 198 είχαν λάβει πληροφορίες που είχαν ληφθεί με τη χρήση παράνομων μεθόδων ανάκρισης.

Αξιωματούχος του Γουέστμινστερ τόνισε πως «η έκθεση είναι ειλικρινής και ξεκάθαρη. Απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την δουλειά που θα χρειαζόταν μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπήρχαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα μέσα και την κατανόηση (της κατάστασης), το ίδιο και όσον αφορά τις οδηγίες και την εκπαίδευση που παρείχαμε στο προσωπικό μας. Σήμερα, κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά».

«Μάθαμε ένα μάθημα από τα δύσκολα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και οι δομές έχουν ωριμάσει και στις μυστικές υπηρεσίες και σε όλη την κυβέρνηση», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

«Οι Υπηρεσίες ισχυρίζονται πως επρόκειτο για ‘μεμονωμένα περιστατικά’. Μπορεί να ήταν μεμονωμένα περιστατικά για τον κάθε αξιωματούχο που τα έβλεπε, αλλά δεν μπορεί να τα θώρησαν ‘μεμονωμένα’ και οι κεντρικές Υπηρεσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η αποκαλυπτική έκθεση. «Είναι δύσκολο να αντιληφθείς πως οι επικεφαλής των υπηρεσιών δεν είδαν δει το μοτίβο της κακομεταχείρισης από τις ΗΠΑ».

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας παραδέχεται, όμως, πως εκείνη την περίοδο υπήρξε τεράστια πίεση προς τις Αρχές ασφαλείας για την αποτροπή μίας πιθανής επίθεσης από την Αλ Κάιντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ