ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη της Χαμάς επιχείρησαν να χακάρουν Ισραηλινούς στρατιώτες μέσω εφαρμογής για το Μουντιάλ

Μέλη της Χαμάς επιχείρησαν να χακάρουν Ισραηλινούς στρατιώτες μέσω εφαρμογής για το Μουντιάλ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ Omar Sanadiki

Χάκερς της Χαμάς προσπάθησαν να παρασύρουν Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα από μια εφαρμογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με σκοπό να κατεβάσουν λογισμικό κατασκοπίας (spyware), όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

«Καμία ζημιά δεν συνέβη καθώς σταματήσαμε εγκαίρως» αυτή την απόπειρα διείσδυσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους αξιωματούχους.

Τον Ιανουάριο του 2017, μια στρατιωτική πηγή ισχυρίστηκε ότι δεκάδες smartphones Ισραηλινών στρατιωτών χακαρίστηκαν από στελέχη της Χαμάς που το κατάφεραν μέσα από ψεύτικα προφίλ νεαρών γυναικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη των στρατιωτών, οι ισλαμιστές μαχητές κατάφεραν να τους κάνουν κατεβάσουν τις εφαρμογές που στην πραγματικότητα ήταν ιοί που είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα έξυπνα κινητά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτή τη φορά, άνδρες και γυναίκες δελεάστηκαν μέσα από μια εφαρμογή με τίτλο "Golden Cup" που προσφέρει ζωντανά αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Ρωσία. «Ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ καλή εφαρμογή, που έδινε αποτελέσματα αγώνων», ανέφερε η πηγή.

Τα στελέχη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, επικοινώνησαν με τους στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους παρότρυναν να την κατεβάσουν στα προσωπικά τους έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν ψεύτικες ταυτότητες να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ στο Facebook, γραμμένα στα εβραϊκά, χρησιμοποιώντας την αργκό των στρατιωτών, σύμφωνα με έναν αξιωματικό μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτή η απόπειρα επίθεσης αποδεικνύει ότι η Χαμάς έχει άριστη γνώση των συνηθειών της νεολαίας μας και του τρόπου σκέψης της», σημείωσε ένας άλλος αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι χάκερς έκαναν πιστευτή την εφαρμογή τους κατεβάζοντας τη από το Google Store και έπειτα χρησιμοποιώντας το Facebook και το Whatsapp για να ωθήσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να κατεβάσουν τις εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα.

Μόλις εγκατασταθούν στη συσκευή, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες, να ηχογραφούν συνομιλίες, να αντιγράφουν αρχεία και να τα αποστέλλουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λιγότεροι από 100 στρατιώτες το έπραξαν και είτε το δήλωσαν οι ίδιοι, είτε εντοπίστηκαν από στρατιωτικούς αναλυτές ασφαλείας.

«Εξαιτίας της εγρήγορσης των στρατιωτών, αυτή η επίθεση απετράπη πριν προκαλέσει πραγματική ζημιά», υπογράμμισε ανακοίνωση του στρατού.

Η Χαμάς αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς το Ισραήλ καθόρισε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ