ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν ανήμερα των εκλογών

Τουρκία: Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν ανήμερα των εκλογών
REUTERS/Stoyan Nenov

Σχέδιο δολοφονίας εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απετράπη την ημέρα των εκλογών της 24ης Ιουνίου, χάρη στον δορυφόρο Γκιορκτούρκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ.

Πληροφορίες του αρθρογράφου Ερσίν Ράμογλου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρουν ότι η επίθεση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν θα γινόταν με μίνιμπας φορτωμένο με εκρηκτικά στις 15:07, ώρα που θυμίζει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, 12 ξένες χώρες βρίσκονταν πίσω από ένα σχέδιο συνομωσίας, το οποίο προέβλεπε να τιναχθεί στον αέρα ένα φορτηγάκι γεμάτο με εκρηκτικά, τη στιγμή που θα περνούσε από συγκεκριμένο σημείο η αυτοκινητοπομπή που θα μετέφερε τον Ερντογάν.

Σύμφωνα, πάντα, με τον αρθρογράφο της Σαμπάχ, το δορυφορικό σύστημα Göktürk εντόπισε την απειλή και εξουδετέρωσε το δράστη, προτού περάσουν ο Τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του από το σημείο της επίθεσης.

«Ο Αλλάχ προστάτεψε τον Πρόεδρο και χιλιάδες ακόμη ανθρώπινες ζωές από την έκρηξη», έγραψε ο Ράμογλου στο κείμενό του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Σαμπάχ, οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν έναν ξένο πράκτορα – εκτελεστή, ο οποίος είχε ακροβολιστεί στην οροφή ενός κτηρίου, «για να αποτελειώσει τον Ερντογάν, σε περίπτωση που αυτός θα επιζούσε της έκρηξης».

«Ωστόσο, ο δολοφόνος - εκτελεστής προτίμησε να αυτοκτονήσει, καταπίνοντας μια ταμπλέτα κυανίου, παρά να παραδοθεί στις Αρχές», συμπλήρωσε ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Το μόνο ερώτημα που απομένει», είπε ο Ράμογλου, «είναι εάν και κατά πόσο η τουρκική αντιπολίτευση αγνοούσε αυτή την απειλή ή αν είχαν ενημερωθεί από πιο πριν γι’ αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ