ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «σύννεφα» πάνω από την γερμανική κυβέρνηση: Το SPD «απειλεί» με αποχώρηση

Νέα «σύννεφα» πάνω από την γερμανική κυβέρνηση: Το SPD «απειλεί» με αποχώρηση

Νέα «σύννεφα» συγκεντρώνονται πάνω από την κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς, παρότι η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να τα βρει με τον αρχηγό του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν βρίσκει αντίθετο τον δεύτερο εταίρο της, το SPD, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.

«Με το SPD (στην κυβέρνηση) δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία, όμως, η αρχηγός του κόμματος, Αντρέα Νάλες, δήλωσε χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ότι οι εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια συμφωνία.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει», δήλωσε η Νάλες και ζήτησε από το κόμμα της «λίγη ακόμη εμπιστοσύνη για το επόμενο διάστημα». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οτιδήποτε παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία ή έρχεται σε αντίθεση με το Σχέδιο πέντε σημείων του SPD.

Υπέρ της συμφωνίας συντηρητικοί κύκλοι

Στο μεταξύ συντηρητικοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης.

«Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για τα κέντρα τράνζιτ.

«Τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές», επεσήμανε σήμερα στην εφημερίδα Bild. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά», όμως πρόσθεσε: «κανείς δεν θα επιτρέπεται να φύγει».

«Κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία», εξήγησε ο Μάιερ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ κατήγγειλε ότι τα κέντρα τράνζιτ ισοδυναμούν «με κέντρα κράτησης σε ουδέτερο έδαφος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ