ΚΟΣΜΟΣ

«Κεραυνοί» Ιβάνοφ: Καμία μορφή πίεσης, εκβιασμού ή απειλών δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη

«Κεραυνοί» Ιβάνοφ: Καμία μορφή πίεσης, εκβιασμού ή απειλών δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη
Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Νέο «επεισόδιο» στην εσωτερική πολιτική κόντρα στα Σκόπια πυροδότησε η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ πως ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της πΔΓΜ, τονίζεται ότι ο Ιβάνοφ δεν έχει αλλάξει τη θέση του: «Καμία μορφή πίεσης, εκβιασμού ή απειλών δεν θα τον κάνει να αλλάξει άποψη».

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.

Τονίζεται δε, ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο για να υιοθετηθεί μια βλαπτική συμφωνία με «ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό».

«Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Untitled design


Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (αριστερά) και ο Ζόραν Ζάεφ

O Ιβάνοφ έχει χαρακτηρίσει πολλάκις «ταπεινωτική» για τη χώρα του τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, όταν ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ είχαν πάει στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον ενημερώσουν για τη συμφωνία, ο Ιβάνοφ δεν τους άφησε να μιλήσουν με αποτέλεσμα η συνάντηση να διαρκέσει μόλις δύο λεπτά.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως το δημοψήφισμα θα αναγκάσει τους πολιτικούς να ακούσουν τους πολίτες: «Δηλαδή και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, επειδή όλοι εμείς υπηρετούμε τους πολίτες. Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και μ’ αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές και η υπογραφή εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, ώστε να αναμένουμε να κυρώσει τη συμφωνία και η Ελληνική Βουλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ