ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία απαιτεί οι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της Ε.Ε.

Η Αυστρία απαιτεί οι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της Ε.Ε.
REUTERS/Leonhard Foeger

Η Αυστρία κατέθεσε μια πρόταση που προϋποθέτει οι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της ΕΕ στο μέλλον και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα τους επιτρέπεται να το πράξουν σε έδαφος κράτους-μέλους, γράφει το αυστριακό περιοδικό Profil.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διχασμένες στο θέμα της μετανάστευσης, συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου σε καταυλισμούς γύρω από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, και να μοιραστούν την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία προτίθενται να έχουν συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα για το πώς θα κλείσει η μεσογειακή διαδρομή την οποία ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική προς την Ευρώπη, με τη Ρώμη να χαρακτηρίζει την κατάσταση επείγουσα και "επικίνδυνη".

'Ενα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας ζητεί ένα νέο "σύστημα προστασίας" και προβλέπει "να μην γίνεται αίτηση ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος", σύμφωνα με το Profil.

Η Αυστρία παρουσίασε την πρόταση σε συνάντηση ευρωπαίων αξιωματούχων σε επίπεδο υπαλλήλων, γράφει το περιοδικό χωρίς να διευκρινίζει πού έγινε η συνάντηση.

Μόνο σε "hot spots" εκτός της Ένωσης θα πρέπει άνθρωποι που χρειάζονται προστασία να επιλέγονται και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με το άρθρο.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό αναφέρει ότι η αυστριακή πρόταση ζητεί επίσης να χορηγείται άσυλο μόνο σε όσους "σέβονται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της".

Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών ούτε ο εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης έκαναν κάποιο σχόλιο σε σχέση με το δημοσίευμα.

Το Profil επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι το έγγραφο "ήθελε να δώσει αφορμή για προβληματισμό".

Ένα σχέδιο για "hot spots στην Αφρική" που είχε προταθεί πριν από δύο χρόνια από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε επικριθεί ευρέως τότε, ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα όσων επιχειρούν τη διέλευση.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την Ουγγαρία για να φέρει πιο κοντά τις διηρημένες πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ