ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή στις επαφές για αποποπυρηνικοποίηση:«Γκανγκστερική η νοοτροπία των ΗΠΑ», λέει η Πιονγκγιανγκ

Εμπλοκή στις επαφές για αποποπυρηνικοποίηση:«Γκανγκστερική η νοοτροπία των ΗΠΑ», λέει η Πιονγκγιανγκ
Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Λιγότερο από ένα μήνα αφότου Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίαζαν μία νέα εποχή στις σχέσεις Ηνωμένων ΠολιτειώνΒόρειας Κορέας, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως πλέον έχει πάρει άσχημη - αν και για πολλούς, αναμενόμενη - τροπή.

Το Σάββατο, η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «γκανγκστερική νοοτροπία» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προσπαθούσε να σώσει την κατάσταση, περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές».

Η διπλωματική αυτή ασυμφωνία καθιστά σαφές πως οι δύο χώρες κάθε άλλο παρά συμπορεύονται στο μακρύ και «δύσβατο» δρόμο προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ενώ εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των Αμερικανών να αποσπάσουν παραχωρήσεις από τους Βορειοκορεάτες και υπογραμμίζει την χαώδη διαφορά στην αντιμετώπιση, τις προσδοκίες και τη διαχείριση της συμφωνίας της Σιγκαπούρης από τις δύο πλευρές.

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος: Ανησυχητικά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τον Πομπέο

«Θεωρώ πως πρόκειται για θεμελιώδη παρεξήγηση», λέει στο CNN ο αναλυτής Τζόσεφ Γιουν, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης: « Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε ουσιαστική αποπυρηνικοποίηση πριν της δοθεί μεγάλη ανταμοιβή ενώ η Βόρεια Κορέα πιστεύει πως οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν από κοινού και συντονισμένα, με εκατέρωθεν παραχωρήσεις».

Η κλιμάκωση της ασυμφωνίας από τη Βόρεια Κορέα και το γεγονός πως ο Πομπέο αποχώρησε έχοντας αποκομίσει ελάχιστα από τις διαβουλεύσεις, υποδεικνύει πως το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις μοιάζει να έχει η Πιονγκγιανγκ κι όχι οι ΗΠΑ.

Ο Μάικ Πομπέο που έχει «ποντάρει» το πολιτικό του μέλλον στο στοίχημα της αποπυρηνικοποίησης της απομονωμένης χώρας, κατά τη μιάμιση ημέρα παραμονής του στη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιδίωξε να συζητηθούν εξονυχιστικά οι λεπτομέρειες για τη διάλυση των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, και τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος. ελάχιστα είχε να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ανακοίνωσε, ωστόσο, για τις 12 Ιουλίου την επανεκκίνηση των συνομιλιών – που θα περιλαμβάνουν «διαβουλεύσεις για τον επαναπατρισμό λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που είχε επαφές με το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Τσολ στην προσπάθεια κατάρτισης ενός οδικού χάρτη με στόχο την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, δεν συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύεται ως ένδειξη υπεροψίας – παρότι ο εκπρόσωπος του Πομπέο εξήγησε πως ουδέποτε υπήρξε αυτή η προσδοκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ