ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικοί πίνακες ζωγραφικής βρέθηκαν στην Ουκρανία

Ολλανδικοί πίνακες ζωγραφικής βρέθηκαν στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου από κλεμμένο πίνακα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Χοχ Getty Images/Ideal Image

Συλλογή με κλεμμένους πίνακες που χρονολογούνται από τον Χρυσό Αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής (17ος αιώνα) ανακαλύφθηκαν σε βίλα στην ανατολική Ουκρανία, 10 χρόνια μετά την κλοπή τους. Την ανακάλυψη έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το μουσείο Westfries.

Οι συνολικά 24 πίνακες άξιζαν, όταν εξαφανίστηκαν το 2005, 10 εκατ. ευρώ. Έγινε δυνατό να εντοπιστούν μόλις τον Ιούλιο, όταν δύο άνδρες προσέγγισαν την ολλανδική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα και προσφέρθηκαν να τους πουλήσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα De Telegraaf, δύο Ολλανδοί ερευνητές κλεμμένων έργων τέχνης ανακάλυψαν ότι οι πίνακες βρίσκονταν στα χέρια «υπερεθνικιστών πολιτοφυλάκων» στην ανατολική Ουκρανία που ζητούσαν για αυτούς πέντε εκατ. ευρώ.

«Αλλά, εμείς θέλαμε να πληρώσουμε μόνο για τα έξοδά τους, καθώς αυτοί οι πίνακες είναι η νόμιμη περιουσία του μουσείου, άρα δεν μπορούν αυτοί ούτε να τους έχουν ούτε να τους πουλήσουν», ανέφερε ο Άντ Γκέερντιγνκ, διευθυντής του μουσείου Westfries στο Χουρν, βόρεια του Άμστερνταμ, στο όποιο ανήκαν αρχικά οι πίνακες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μουσείο δημοσιοποιεί τώρα αυτές τις πληροφορίες καθώς ανησυχεί ότι κινδυνεύουν οι πίνακες, στους οποίους περιλαμβάνονται έργα των ζωγράφων Γιαν Βαν Γκόγιεν, Γιαν Λίνσεν και Γιάκομπ Βαν Βάλεν.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι οι πίνακες προσφέρονται σε άλλους ενδιαφερομένους ή έχουν ήδη πωληθεί», ανέφερε ο Γκέερντινγκ. «Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασής τους, είμαστε ήδη στο παραπέντε ή καλύτερα στο και πέντε».

Η ανακάλυψη τους μπορεί να περιπλέξει τη διπλωματία αναφορικά με τη συλλογή ανεκτίμητων χρυσών καλλιτεχνημάτων από την Κριμαία που είχαν δοθεί ως δάνειο σε μουσείο του Άμστερνταμ όταν η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014.

Η κυβέρνηση του Κιέβου και αρκετά μουσεία στην Κριμαία βρίσκονται έκτοτε σε νομική διαμάχη στα ολλανδικά δικαστήρια σχετικά με την ιδιοκτησία των αντικειμένων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ