ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο ντοκουμέντο με τον «πιο μοναχικό άνθρωπο στον κόσμο»

Σπάνιο ντοκουμέντο με τον «πιο μοναχικό άνθρωπο στον κόσμο»
Funai

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που απεικονίζει τον λεγόμενο «πιο μοναχικό άνδρα στον κόσμο», κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου.

Στο βίντεο καταγράφεται ένας μυώδης άνδρας, ηλικίας πενήντα και κάτι, να κόβει έναν κορμό δέντρου με ένα τσεκούρι.

Εδώ και 22 χρόνια, μετά τη δολοφονία όλων των μελών της φυλής του, ο άνδρας αυτός ζει μόνος στον Αμαζόνιο.

Το βίντεο, κουνημένο και θολό καθώς καταγράφηκε από απόσταση, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Funai (την υπηρεσία για τους ιθαγενείς πληθυσμούς της κυβέρνησης της Βραζιλίας).

Η Funai παρακολουθεί διακριτικά και εκ του μακρόθεν το μοναδικό αυτό μέλος της ξεκληρισμένης φυλής από το 1996 και χρειάζεται κατά καιρούς νέα βίντεο που να πιστοποιούν πως ο 50χρονος είναι ακόμη ζωντανός, ώστε να ανανεώνεται η απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένες ζώνες στην περιοχή όπου ζει και περιπλανιέται, στα βορειοδυτικά της πολιτείας Ροντόνια της Βραζιλίας.

Η περιοχή αυτή που έχει έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, περιβάλλεται από ιδιωτικά αγροκτήματα και αποψιλωμένες περιοχές. Η κυβερνητική εντολή περιορίζει σε συγκεκριμένες ζώνες την πρόσβαση που μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή του. Το σύνταγμα της Βραζιλίας, άλλωστε, αναγνωρίζει το δικαίωμα της γης στους αυτόχθονες πληθυσμούς. «Πρέπει να εξακολουθήσουν να αποδεικνύουν πως αυτός ο άνδρας ζει», λέει η Φιόνα Τουάτσον, διευθύντρια του Survival International, μία ΜΚΟ που έχει αφιερώσει τη δράση της στα δικαιώματα των γηγενών φυλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ