ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Αυξημένη η ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια το 2016

Αιθιοπία: Αυξημένη η ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια το 2016
Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών πλήττει την Αιθιοπία REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών στην Αιθιοπία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των πολιτών που το 2016 θα έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια. Σύμφωνα με την οργάνωση 'Save the Children', περισσότερα από 10 εκατ. άτομα θα χρειαστούν βοήθεια τη νέα χρονιά, τη στιγμή που το 2015, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τα 8,2 εκατ.

Μπορεί η Αιθιοπία να έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Αφρική, η οικονομία της, όμως, συνεχίζει να εξαρτάται σημαντικά από τη γεωργία, με την οποία ασχολούνται τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού μιας χώρας με πληθυσμό πάνω από 90 εκατομμύρια.

Η ξηρασία, που έχει προκληθεί από την ανομβρία και έχει επιδεινωθεί από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, έχει οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων και νερού.

Το 2015 υπολογίζεται ότι περίπου 8,2 εκατ. άνθρωποι θα λάβουν φέτος βοήθεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αριθμός τους θα μπορούσε τον επόμενο χρόνο να φθάσει τα 15 εκατ., όπως έχουν προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τζον Γκράχαμ, επικεφαλής της οργάνωσης 'Save the Children' για την Αιθιοπία, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 10,1 εκατ. Αιθίοπες θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρή έλλειψη τροφίμων το 2016.

Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, εκ των οποίων 400.000 κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό.

Σύμφωνα με τον Γκράχαμ, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών στην Αιθιοπία δημιούργησε την ανάγκη βοήθειας, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 1,4 εκατ. δολάρια.

«Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε η κατάσταση να λάβει διαστάσεις κρίσης», ανέφερε ο Γκράχαμ σε ανακοίνωσή του.

Η Αντίς Αμπέμπα έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 3 δισεκ. μπιρ (142,95 εκατ. δολάρια) από δικούς της πόρους για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διατεθεί ένα μέρος μόνο από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, δήλωσε ο Μιτίκου Κάσα, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Πρόληψης Καταστροφών και Ετοιμότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ