ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Ο βομβιστής του Μάντσεστερ είχε διασωθεί στη Λιβύη από το βρετανικό Ναυτικό

Αποκάλυψη: Ο βομβιστής του Μάντσεστερ είχε διασωθεί στη Λιβύη από το βρετανικό Ναυτικό
EPA / HANDOUT

Το όνομα του Σαλμάν Αμπεντί στοιχειώνει ακόμη και σήμερα τους Βρετανούς. Ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο το Μάιο του 2017 σε μια μουσική συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, σκοτώνοντας συνολικά 22 άτομα. Σύμφωνα με το CNNi, για την ιστορία του νεαρού βομβιστή αυτοκτονίας έρχονται στο φως νέα στοιχεία.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αμπεντί, αν και γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, σε ηλικία μόλις 19 ετών κατόρθωσε να διαφύγει μαζί με το μικρότερο αδερφό του, τον Χασέμ και άλλους περίπου 100 Βρετανούς πολίτες από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τον Αύγουστο του 2014 και μάλιστα με τη βοήθεια του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Τα δύο αδέρφια είχαν επιβιβαστεί τότε στο πλοίο Enterpise και μεταφέρθηκαν στη Μάλτα, όπου από εκεί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς πίσω στη Βρετανία.

Τραγική ειρωνεία: Ο ίδιος άνθρωπος που διασώθηκε από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ήταν εκείνος που θα δολοφονούσε τρία χρόνια αργότερα αθώους πολίτες, παγιδεύοντας εαυτόν με εκρηκτικά και χάνοντας κι ο ίδιος τη ζωή του.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τα περί της διάσωσης του Αμπεντί: «Όταν η κατάσταση στη Λιβύη και τα μέτρα ασφαλείας άρχισαν να χειροτερεύουν το 2014, αξιωματικοί της Συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν, ώστε να βοηθήσουν την εκκένωση Βρετανών πολιτών και των παιδιών τους».

«Την περίοδο εκείνη, το Λονδίνο συμβούλευε τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, συνέπεια των βίαιων συγκρούσεων που σημειώνονταν στην Τρίπολη και των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιθέσεων που διεξάγονταν κατά ισλαμιστικών ομάδων», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει και με το ότι αν και οι Βρετανοί είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση τον Αμπεντί, ενόσω βρισκόταν στη Λιβύη, οι έρευνες προς το πρόσωπό του σταμάτησαν, αμέσως μόλις διατάχθηκε η απομάκρυνσή του από την Τρίπολη, μαζί με τους υπόλοιπους Βρετανούς υπηκόους.

Ο Αμπεντί μεγάλωσε στο Μάντσεστερ με τους γονείς του που είχαν εγκαταλείψει την Λιβύη, ενόσω ήταν στην εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι. Ο πατέρας του, Ραμαντάν, είχε επιστρέψει στη Λιβύη το 2011, όταν οι επαναστατικές δυνάμεις έριξαν την κυβέρνηση, ενώ στις αρχές του 2017, τον ακολούθησε και η γυναίκα του.

Μέχρι και σήμερα, ο αδερφός του βομβιστή αυτοκτονίας, ο Χασέμ Αμπεντί, εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακή της Λιβύης από μια ομάδα πολιτοφυλακής, αν και η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την έκδοσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να απολογηθεί ενώπιον δικαστηρίου για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην αιματηρή επίθεση που διενήργησε ο αδερφός του.

Manchester bomber was rescued from Libya by Royal Navy, By James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ