ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία δεν ξεχνά: 74 χρόνια μετά την Εξέγερση της Βαρσοβίας εναντίον των Ναζί

Η Πολωνία δεν ξεχνά: 74 χρόνια μετά την Εξέγερση της Βαρσοβίας εναντίον των Ναζί
REUTERS / KACPER PEMPEL

Κρατώντας σημαίες τις χώρας τους, ανάβοντας καπνογόνα και φωτοβολίδες, χιλιάδες Πολωνοί ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρσοβίας για να τιμήσουν μια πραγματική ημέρα μνήμης.

Ήταν 1η Αυγούστου του 1944, όταν η πόλη της Βαρσοβίας ξεσηκώθηκε εναντίον των κατακτητών Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπαίτιοι για τη μαζική σφαγή και δολοφονία αθώων πολιτών.

H Εξέγερση της Βαρσοβίας (πολωνικά: powstanie warszawskie) ήταν η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στους αντάρτες της πολωνικής αντίστασης - κυρίως της οργάνωσης Armia Krajowa ή AK (ελλ: Εγχώριος Στρατός ή Στρατός της Πατρίδας) - και τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εξέγερση άρχισε την 1η Αυγούστου 1944, ως τμήμα γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων της πολωνικής αντίστασης στα εδάφη του προπολεμικού πολωνικού κράτους, παράλληλα με τη σοβιετική προέλαση εναντίον των γερμανοκρατούμενων εδαφών.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συγκρούσεις διάρκειας λίγων μόνο μερών ως την άφιξη των σοβιετικών δυνάμεων που προσέγγιζαν την πόλη.

Παρόλα αυτά, η σοβιετική προέλαση σταμάτησε εκείνο το διάστημα, ενώ η πολωνική αντίσταση συνεχίστηκε για 63 ολόκληρες μέρες ως την τελική παράδοση στους Γερμανούς στις 2 Οκτωβρίου.

Μετά την καταστολή της εξέγερσης ακολούθησε η οργανωμένη λεηλασία και καταστροφή της πόλης από τις γερμανικές δυνάμεις.

Η εξέγερση της Βαρσοβίας θεωρείται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξήγαγε αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ