ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Ο ISIS έχει και όπλα από τις ΗΠΑ

Διεθνής Αμνηστία: Ο ISIS έχει και όπλα από τις ΗΠΑ
Άγνωστος τζιχαντιστής πλήρως εξοπλισμένος σε φυλάκιο κάπου στη Μέση Ανατολή (φωτογραφία αρχείου) Mustafa Hassona/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Η τελευταία αναφορά από την οργάνωση που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Διεθνή Αμνηστία, αναφέρει τα πλέον πρόσφατα ευρήματα ως προς το οπλοστάσιο του ISIS. Πρόκειται για όπλα ακόμα και αμερικανικής κατασκευής τα οποία η οργάνωση βρήκε από τον ιρακινό στρατό αλλά και τις αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες της Συρίας.

Πρόκειται για μία αναφορά 44 σελίδων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Εκεί αποκαλύπτεται πως πολλά από τα πυρομαχικά και όπλα των τζιχαντιστών προέρχονται από τις στρατιωτικές αποθήκες του Ιράκ αλλά και αντίστοιχες στη Συρία, τις οποίες κατέλαβε ο ISIS.

Τα στοιχεία έρχονται στο φως την ίδια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφασίσει να βασιστεί στις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών, των κουρδικών και αυτές της συριακής αντιπολίτευσης, για να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα, δεν προτίθεται να στείλει περισσότερες χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις.

"Η στρατηγική που χρησιμοποιούμε τώρα, αυτή των αεροπορικών επιδρομών σε συνδυασμό με τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων με τις τοπικές, πρόκειται να φέρει την πιο καθαρή νίκη", είπε ο Ομπάμα σε ομιλία του την Κυριακή. "Και δεν απαιτείται να στείλουμε μία νέα γενιά Αμερικανών στο εξωτερικό για να πολεμήσουν και να πεθάνουν μια ακόμα δεκαετία σε ξένα χώματα"

Οι ΗΠΑ θα δώσουν βοήθεια στους ντόπιους συμμάχους τους, όπλα και ενίσχυση μέσω των αεροπορικών επιδρομών, αλλά και εκπαίδευση από τους πλέον ειδικούς, τις ειδικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία στην αναφορά της φτάνει στο συμπέρασμα πως ήταν ακριβώς αυτές οι ντόπιες δυνάμεις οι οποίες βοήθησαν, άθελά τους, το Ισλαμικό Κράτος να εξοπλιστεί καλύτερα.

Μετά την ανάλυση χιλιάδων βίντεο και εικόνων, οπτικό υλικό το οποίο πάρθηκε σε Ιράκ και Συρία, η Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος από το τωρινό οπλοστάσιο του ISIS αποτελείται "από όπλα και εργαλεία τα οποία προέρχονται από πλιάτσικο σε χαμηλής φύλαξης ιρακινές στρατιωτικές αποθήκες".

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε όπλα μέσω άλλων πηγών. Όπως, από την πώλήση στρατιωτικών αποθηκών στη Συρία σε ομάδες ανταρτών στην χώρα, ή αντίστοιχες κινήσεις από την Τουρκία, τις χώρες του Κόλπου, ακόμα και τις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα όπλα είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σε 25 διαφορετικά κράτη και πρόκειται για τουφέκια και αυτόματα έως και αντιαεροπορικά συστήματα.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, τόσο η ποσότητα όσο και η ποικιλία των όπλων των τζιχαντιστών "αντικατοπτρίζει απόλυτα τις δεκαετίες του ανεύθυνου εμπόριου όπλων στο Ιράκ, καθώς και τις πολλαπλές αποτυχίες της αμερικανικής διοίκησης στον έλεγχο των παραδόσεων όπλων αλλά και της διασφάλισης των στρατιωτικών αποθηκών, όπως επίσης και τη διαφθορά στο Ιράκ".

Ο συντάκτης της έρευνας, Ο Πάτρικ Γουίλκεν (Patrick Wilcken) είπε στο CNN:

"Ο κύριος τροφοδότης του Ιράκ παραδοσιακά είναι η Ρωσία, αλλά και η Κίνα και οι ΗΠΑ".

Ο ίδιος επιμένει πως το "χύμα", όπως το χαρακτηρίζει οπλοστάσιο του Ισλαμικού Κράτους διαθέτει κυρίως παλαιάς τεχνολογίας σοβιετικά όπλα τα οποία ήρθαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ - Ιράν.

"Πρόκειται κυρίως για παλαιά όπλα, αλλά διαθέτουν και κάποια πιο εξελιγμένα, τα οποία κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα".

Ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τους μαχητές του ISIS είναι το ειδικά για ανταρτοπόλεμο φτιαγμένο, αυτόματο ΑΚ-47, το πασίγνωστο καλάσνικοφ. Εντούτοις, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι εφοδιασμένοι και με Μ-16 και άλλα όπλα που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, στη Γερμανία, Κροατία και Βέλγιο, σύμφωνα πάντα με την αναφορά.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ταγματάρχης Ρότζερ Κάμπινες (Roger Cabiness) είπε στο CNN πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την διαδρομή όπλων και στρατιωτικών οχημάτων που παρέχονται στους συμμάχους της, ακριβώς για να "προλάβουν παράνομες συναλλαγές και να προστατεύσουν την αμερικανική τεχνολογία".

Τούτο όμως δεν ισχύει για τον εξοπλισμό που χάθηκε στη μάχη.

Amnesty report: ISIS armed with U.S. weapons

Zachary Cohen

ΔΗΜΟΦΙΛΗ