ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Όποιος συνεργάζεται με το Ιράν, δεν θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ

Τραμπ: Όποιος συνεργάζεται με το Ιράν, δεν θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ
REUTERS/Jonathan Ernst

«Όποιος συνεργάζεται με το Ιράν, δεν θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ», διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφού τέθηκαν σε ισχύ οι νέες, πιο σκληρές, αμερικάνικες κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε, μέσω twitter, τις κυρώσεις χαρακτηρίζοντας τις ως τις «πιο δριμείς» που έχουν εφαρμοστεί.

«Οι κυρώσεις προς το Ιράν είναι σε ισχύ. Αυτές είναι πιο δριμείς κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί και τον Νοέμβριο θα φτάσουν σε άλλο επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας:

«Όποιος συνεργάζεται με το Ιράν, δεν θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. Αυτό που ζητάω είναι η παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο».

Οι κυρώσεις

Από σήμερα το πρωί οι ΗΠΑ επανέφεραν μονομερώς τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις, που είχαν αρθεί μετά τη σύναψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά το 2015.

Το πρώτο κύμα τους στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Απάντηση της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει να τηρεί τη διεθνή συμφωνία του 2015.

«Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ εντάσσονται στον «ψυχολογικό πόλεμο» που κάνει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ