ΚΟΣΜΟΣ

Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ λόγω της διπλωματικής κρίσης Καναδά - Σ. Αραβίας

Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ λόγω της διπλωματικής κρίσης Καναδά - Σ. Αραβίας
REUTERS/Jim Bourg

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Καναδά φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, σύμμαχο και εταίρο και των δύο χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά και απέλασε τον Καναδό πρεσβευτή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τον σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών και ατομικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να έχει κανείς διαφορετική άποψη και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε από τη σαουδαραβική κυβέρνηση επιπλέον πληροφορίες για την κράτηση πολλών ακτιβιστών», επεσήμανε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τη σαουδαραβική κυβέρνηση να σέβεται τα νομικά δικαιώματα και να δημοσιεύει πληροφορίες για τις δικαστικές αυτές υποθέσεις», κατέληξε.

Το Ριάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προς έκπληξη όλων, την απέλαση μέσα σε 24 ώρες του Καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά, καθώς και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η απόφαση του βασιλείου αυτού του Κόλπου ελήφθη μετά το tweet της καναδικής πρεσβείας, η οποία εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για το νέο κύμα συλλήψεων ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης οι σαουδαραβικές αρχές έκριναν «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Καναδοί ζήτησαν «την άμεση απελευθέρωση» των ακτιβιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ