ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γένοβα: Δεκάδες νεκροί, χάος και ερωτηματικά

Τραγωδία στη Γένοβα: Δεκάδες νεκροί, χάος και ερωτηματικά
Paolo Rattini/Getty Images

Θρήνος, χάος και σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών: Με τα συνεργεία διάσωσης να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό κι άλλων εγκλωβισμένων κάτω από τόνους ασφάλτου, ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. 

Αν και η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για 35 νεκρούς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των ιταλικών αρχών, οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, λίγο έξω από τη Γένοβα, είναι 20 ενώ μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένα παιδί.

Τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα οχήματά τους ενώ πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

30 με 35 αυτοκίνητα και τρία φορτηγά κινούντο πάνω στη γέφυρα της στιγμή που τμήμα τής ασφάλτου, μήκους 150 έως 200 μέτρων υποχώρησε, καταπλακώνοντας όσα οχήματα περνούσαν από κάτω και κατακρημνίζοντας όσα βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πάνω στη γέφυρα.

8dcbaffe 9f29 4a4f 9c08 d8eae292232e

Με το κόκκινο χρώμα, το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε - Πηγή: CNN

Η κατάρρευση της γέφυρας σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) εν μέσω ισχυρής καταιγίδας με καταρρακτώδη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που φιλοξενεί η La Repubblica, η κατάρρευση της οδογέφυρας ίσως οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε στην περιοχή. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

Σύμφωνα με μέλη της διάσωσης, ο κίνδυνος κατάρρευσης κι άλλου τμήματος της ίδιας οδογέφυρας δεν έχει αποσοβηθεί: «Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης κι άλλων σημείων της γέφυρας. Γι’αυτό έχουμε εκκενώσει όλα τα κτίρια της γύρω περιοχής», τόνισε στο ιταλικό πρακτορείο ANSΑ μέλος των σωστικών συνεργείων.

19909001 copy

Kάποιοι οδηγοί αποδείχτηκαν εξαιρετικά τυχεροί, αφού για μερικές δεκάδες εκατοστά απέφυγαν την πτώση στο κενό - EPA/Rescuers

Το γύρο του παγκόσμιου Ιστού έκανε το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρρευσης. «Ήθελα να δείξω στην οικογένειά μου που ζει στην άλλη πλευρά της Γένοβας την ισχυρή βροχόπτωση. Όπως άνοιξα την κάμερα για να καταγράψω τη βροχή, ακούσαμε έναν ισχυρό κρότο και τότε η γέφυρα κατέρρευσε. Μου πήρε τρία δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι είχε μόλις συμβεί», τόνισε στο CNN o Νταβίντε Ντι Τζόρτζιο, ο άνθρωπος που κατέγραψε το ντοκουμέντο ενώ βρισκόταν στο γραφείο του.

Η γέφυρα Μοράντι

Η γέφυρα Μοράντι που βρίσκεται στα δυτικά του μεγάλου ιταλικού λιμανιού, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και συνδέει το κέντρο της Γένοβας με το αεροδρόμιο και τις γύρω πόλεις. Επιπλέον, ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας.

https://www.instagram.com/p/BmdO1DrBltG

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση που είχε συνταχθεί το 2011 από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l’Italia, εδώ και χρόνια η οδογέφυρα Μοράντι εμφάνιζε σοβαρά δείγματα φθοράς. Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA επικαλούμενο στοιχεία από τη συγκεκριμένη έκθεση, «οι ουρές αυτοκινήτων και ο όγκος της κυκλοφορίας επιτάχυναν τη φθορά στη δομή της οδογέφυρας σε καθημερινή βάση στις ώρες αιχμής. Γι’αυτό και η συγκεκριμένη υποδομή υποβαλλόταν διαρκώς εδώ και χρόνια σε εργασίες συντήρησης».

2018 08 14T133043Z 917017926 RC1E36F6A460 RTRMADP 3 ITALY MOTORWAY COLLAPSE

Για «σκηνές Αποκάλυψης» έκανε λόγο αυτόπτης μάρτυρας ενώ οι άνθρωποι τής διάσωσης μιλούσαν για «κόλαση» - REUTERS/Stefano Rellandini TPX IMAGES OF THE DAY

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου -- βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.

«Τεράστια τραγωδία»

Για «τεράστια τραγωδία», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο ο οποίος μετέβη άμεσα στην περιοχή: «Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», τόνισε. Στην Γένοβα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

2018 08 14T163734Z 1588613492 RC1F82700E50 RTRMADP 3 ITALY MOTORWAY COLLAPSE

Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δίνοντας μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τόνους τσιμέντου - REUTERS/Stefano Rellandini

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Κανένας Έλληνας πολίτης δεν βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, διαβεβαιώνει η Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρεσβεία αναφέρει ότι βρίσκεται «σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή».

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό», αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ