Βασανιστήριο ασιτίας κατά μεταναστών από την ουγγρική κυβέρνηση
Πηγή: Jeff J Mitchell/Getty Images

Η χώρα που προσφάτως ποινικοποίησε την παροχή βοήθειας σε μετανάστες, δέχεται ξανά τα «πυρά» οργανώσεων και ηγεσιών, αυτή τη φορά για τη νέα βασανιστική τακτική που αποφάσισε να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ουγγαρία αρνείται τη σίτιση σε αιτούντες άσυλο που παραμένουν στα διαμετακομιστικά κέντρα (transit centers) της χώρας, με στόχο να τους εξαναγκάσει να καταφύγουν στη Σερβία, προτού κάνουν έφεση ασύλου.

«Η κυβέρνηση πέτυχε νέο απάνθρωπο χαμηλό, αρνούμενη το φαγητό σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση, καταφανώς παραβιάζοντας το νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων – περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της ως κράτους μέλους», τονίζει η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια στο τμήμα Ανατολικής Ε.Ε και Βαλκανίων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας: «Αυτή η αδιαφορία για την ευημερία των ανθρώπων μαρτυρά την κυνική ενέργεια να αναγκάζουν τους ανθρώπους να αποποιούνται το δικαίωμα ασύλου και να φεύγουν για την Ουγγαρία».

Η νέα αντιμεταναστευτική μέθοδος μη σίτισης των αιτούντων άσυλο άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα Αυγούστου, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν και πλέον υποβάλλει τους αιτούντες άσυλο σε συγκεκριμένες διαδικασίες αστυνόμευσης στα διαμετακομιστικά κέντρα μέχρι την απέλασή τους. 

Η Ουγγαρία σπανίως κάνει δεκτές τις αιτήσεις ασύλου. Η χρήση της πείνας στους κατατρεγμένους έχει στόχο να εξαναγκάσει τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο να επιστρέψουν εθελοντικά στη Σερβία ή να ταξιδέψουν σε Τρίτη χώρα, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Hungarian Helsinki Committee.

«Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει τους ξένους πως δεν θα τους παρέχεται τροφή στις διαμετακομιστικές ζώνες, ωστόσο θα είναι μπορούν ελεύθερα να αποφασίσουν την επιστροφή τους στη Σερβία οποιαδήποτε στιγμή», αναφέρει η συγκεκριμένη οργάνωση, επικαλούμενη αιτούντες άσυλο και τους δικηγόρους τους.

Όπως επισημαίνει η τοπική υπηρεσία μετανάστευσης, οι αρχές δεν έχουν υποχρέωση, υπό τον ουγγρικό νόμο, να παράσχουν τροφή στους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στις ζώνες τράνζιτ.  

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «οι ουγγρικές αρχές δεσμεύονται από ουκ ολίγες συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κανόνες που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση και αξιώνουν την αντιμετώπισή τους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Αυτό περιλαμβάνει και την υποχρέωση της σίτισης, του νερού, της υγιεινής και ιατρικών αναγκών».

«Φαίνεται ότι όλοι όσοι έκαναν αίτηση για άσυλο από την 1η Ιουλίου και μετά, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση: θα τους δοθεί απόφαση μη αποδοχής γιατί ήρθαν μέσω Σερβίας», τονίζει στη Deutsche Welle ο Αντρέας Λέντερερ, σύμβουλος της οργάνωσης Hungarian Helsinki Committee,

Είναι η τελευταία από μία σειρά ακραίων αντιμεταναστευτικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση υπό τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, προκαλώντας τη μήνιν πολιτών, οργανώσεων και ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!