ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Έστειλαν πίσω στο Μαρόκο 116 μετανάστες που είχαν περάσει στη Θέουτα

Ισπανία: Έστειλαν πίσω στο Μαρόκο 116 μετανάστες που είχαν περάσει στη Θέουτα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Fabian Bimmer

Οι ισπανικές αρχές έστειλαν πίσω στο Μαρόκο 116 μετανάστες οι οποίοι την Τετάρτη κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στον φράχτη ασφαλείας και να περάσουν στη Θέουτα, τον έναν από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στη βόρεια Αφρική, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη και 118 από αυτούς το κατάφεραν. Για να κρατήσουν σε απόσταση τους Ισπανούς συνοριοφύλακες, ορισμένοι εκτόξευαν διαβρωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να υποστούν εγκαύματα επτά αστυνομικοί.

Οι αστυνομικές αρχές παρείχαν νομική και ιατρική βοήθεια στους επίδοξους μετανάστες προτού ξεκινήσουν τη διαδικασία απέλασής τους, κάτι που δέχτηκαν. Σε δύο από αυτούς θα επιτραπεί να παραμείνουν στην Ισπανία επειδή είναι ανήλικοι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Faro TV διακρίνονται άνδρες να συνοδεύονται από αστυνομικούς και άλλους αξιωματούχους σε ένα λεωφορείο και κατόπιν να μεταφέρονται πίσω στο Μαρόκο. Πέντε από τους μετανάστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τον φράχτη. Στο βίντεο φαίνεται ότι δύο άνθρωποι κουτσαίνουν ενώ άλλος ένας περπατάει χρησιμοποιώντας πατερίτσες.

Το Μαρόκο δέχτηκε να παραλάβει τους μετανάστες με βάση μια συμφωνία που χρονολογείται από το 1992. Σύμφωνα με αυτήν, το Μαρόκο είναι υποχρεωμένο να παραλαμβάνει πολίτες τρίτων χωρών που περνούν παράνομα στην Ισπανία, εφόσον η Μαδρίτη το ζητήσει μέσα σε διάστημα 10 ημερών από την άφιξή τους.

Ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται σπανίως και το Μαρόκο δέχτηκε να πάρει τους 116 ανθρώπους χάρη στις "καλές διμερές σχέσεις".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ