ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JAWAD JALALI

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Άμπου Σαάντ Ερχάμπι, σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου σε ένα πλήγμα εναντίον του κρησφύγετου της οργάνωσης στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Άλλα δέκα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν επίσης κατά τη χερσαία και αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσαν από κοινού οι αφγανικές και ξένες δυνάμεις στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας στην Καμπούλ.

Μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών καταστράφηκε επίσης από τις επιδρομές σε δύο κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους.

Το «πρακτορείο» Amaq των τζιχαντιστών δεν έχει σχολιάσει αυτήν την πληροφορία. Δεν υπάρχει επίσης καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από την αποστολή του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύει και συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Νανγκαρχάρ σημείωσε ότι ο Ερχάμπι είναι ο τέταρτος ηγέτης του ΙΚ που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2017. Η οργάνωση έχει το προπύργιό της στην επαρχία αυτή, στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν και θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στη χώρα.

Το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους –γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής– δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 2015 και μάχεται τόσο τους Ταλιμπάν όσο και τις αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις. Ο πρώην ηγέτης του ISIS-K, Άμπου Σάγιεντ, σκοτώθηκε σε ένα πλήγμα στην επαρχία Νανγκαρχάρ και την ίδια τύχη είχαν και οι διάδοχοί του.

Ο ακριβής αριθμός των μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί πολύ συχνά αλλάζουν στρατόπεδο, όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι περίπου 2.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ