ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλπο» ο γάμος των τρομοκρατών της Καλιφόρνια για να κάνουν την επίθεση;

«Κόλπο» ο γάμος των τρομοκρατών της Καλιφόρνια για να κάνουν την επίθεση;
EUTERS/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT VIA REUTERS

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία, για τους υπευθύνους του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο, έρχονται στο φως, στοιχεία που τους "δένουν" με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Το ζευγάρι των Φαρούκ - Μαλίκ εμφανίζονται τώρα να συζητούσαν για την τζιχάντ (ιερός πόλεμος) αλλά και τον τρόπο να γίνουν μάρτυρες, τουλάχιστον έναν χρόνο πριν γνωριστούν.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να μην υπάρχουν ενδείξεις πως ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις καθοδήγησαν τους δολοφόνους στην εφαρμογή των σχεδίων τους ή ότι έστω είχαν κανονίσει τον γάμο τους για να προβούν οι δυο τους στη συνέχεια στο πολύνεκρο μακελειό, είπε την Τετάρτη ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι (James Comey).

Το FBI πιστεύει πως ο Σαίντ Ριζάν Φαρούκ, 28 ετών, ο γεννημένος στις ΗΠΑ γιος μεταναστών από το Πακιστάν και η Τασφίν Μαλίκ, 29 χρόνων, επίσης από το Πακιστάν που παντρεύτηκαν στη Σαουδική Αραβία το περασμένο έτος, ήταν αμφότεροι επηρεασμένοι από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές διδαχές, πριν ακόμα γίνουν ζευγάρι.

Σύμφωνα με τον Κόμι, ακόμα δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς το ζευγάρι ασπάστηκε τον εξτρεμισμό, εντούτοις τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι αυτό έγινε πριν περίπου δύο χρόνια, δηλαδή πριν το Ισλαμικό Κράτος "γίνει παγκόσμιος ηγέτης της τζιχάντ".

Ο Κόμι είπε ακόμα πως το FBI ερευνά τη μαζική δολοφονία ως προϊόν τρομοκρατικής ενέργειας. Εάν η έρευνα αποδείξει πως το μακελειό έγινε υπό την καθοδήγηση - εντολές των ισλαμιστών ενόπλων και τρομοκρατών, όπως υποπτεύονται οι Αρχές, τότε θε μιλάμε για την πιο φονική επίθεση στις ΗΠΑ από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο διευθυντής του FBI σημείωσε ακόμα πως και οι δύο διατράνωσαν πως έκαναν τις επιθέσεις "στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, ισχυρισμός που προέβαλαν την ώρα της σφαγής".

Άλλη κυβερνητική πηγή έχει πει πως ο Φαρούκ μπορεί να σχεδίαζε την επίθεση από το 2011, ενώ δεύτερη πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της είπε πως μπορεί να είχε επιλέξει πολλούς διαφορετικούς στόχους.

Ο Κόμι είπε πως "είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε" εάν ο γάμος τους είχε κανονιστεί από κάποια τρομοκρατική οργάνωση, ως ένας τρόπος να προχωρήσουν στις επιθέσεις τους στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, για να υπογραμμίσει τη σημασία του γεγονότος αυτού, απαντώντας σε ερώτηση της Λίντσει Γκράχαμ (Lindsay Graham), γερουσιαστού των Ρεπουμπλικάνων από την νότια Καρολίνα, ο Κόμι γνωστοποίησε πως τα στοιχεία γύρω από τον γάμο των εκτελεστών του Σαν Μπερναρτίνο θα παίξουν τέτοιον ρόλο που θα "αλλάξουν τελείως το παιχνίδι".

Φίλοι και συγγενείς

Η έρευνα για τους Φαρούκ και Μαλίκ έχει εστιάσει και στη σχέση του πρώτου με τον παιδικό του φίλο Ενρίκε Μαρκέζ (Enrique Marquez), μουσουλμάνο για τον οποίον οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν πως είτε το 2011 είτε το 2012 αγόρασε τα δύο αυτόματα όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το ζευγάρι στην επίθεση. Τώρα, οι Αρχές επιχειρούν να μάθουν εάν ο Φαρούκ ζήτησε από τον Μαρκέζ να αγοράσει τα δύο όπλα για να μην τραβήξει ο ίδιος την προσοχή.

Προς το παρόν ο Μαρκέζ δεν έχει συλληφθεί αλλά ανακρίθηκε για μεγάλο διάστημα, ενώ ερευνήθηκε και η οικία του, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Τρίτη, η σύζυγος του Μαρκέζ και εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του Φαρούκ είναι αδελφές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως ο Μαρκέζ έχει πει στους ανακριτές πως ο ίδιος και ο Φαρούκ είχαν συλλάβει την ιδέα επίθεσης στην Καλιφόρνια το 2012, αλλά μετά εγκατέλειψαν το σχέδιο, κυρίως διότι τρομοκρατήθηκαν από συλλήψεις που έκανε το FBI εκείνη την περίοδο.

Επιπλέον, η εφημερίδα San Bernardino Sun, επίσης επικαλέστηκε ανακριτικές πηγές και έγραψε στο ρεπορτάζ της πως βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες του γυμνασίου Κάρτερ, στο Ριάλτο, στην Καλιφόρνια, στο Facebook, στο τηλέφωνο του Φαρούκ.

Πηγή Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ