Την επιτάχυνση της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα ζητά από τις ελληνικές Αρχές η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τονίζοντας, παράλληλα, πως η κατάσταση στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης είναι πλέον «καζάνι που βράζει».

Η Μυτιλήνη ήταν κατά το 2015 το προτιμώμενο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των νέων αφίξεων που γίνονται με πολύ μικρότερο ρυθμό, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες - το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά - συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, που έχει φτιαχτεί για 2.000, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Τσάρλι Γιάξλεϊ της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

«Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η ανταπόκριση και η θεραπεία είναι θλιβερά ανεπαρκείς», υποστήριξε ο ίδιος.

Χθες, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.

Διαβάστε επίσης