ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή και σταθερή η τουρκική οικονομία, επιμένει ο Ερντογάν

Ισχυρή και σταθερή η τουρκική οικονομία, επιμένει ο Ερντογάν
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ισχυρή και σταθερή χαρακτηρίζει την τουρκική οικονομία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η εντεινόμενη νομισματική κρίση που πυροδοτεί η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ως και 14% οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κι ενώ οι κολοσσοί της χώρας καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον.

Η χειραγώγηση των ισοτιμιών αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της ισχυρής και σταθερής τουρκικής οικονομίας, είπε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας-Κιργιστάν στην πόλη Μπισκέκ.

«Επιχειρούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχυρή και σταθερή οικονομία της Τουρκίας μέσω της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω ή να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτούς που κατηγορεί για αυτές τις πρακτικές.

Επιχειρώντας να αμυνθεί στις επιθέσεις, που όπως υποστηρίζει, δέχεται η τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη για οικονομική ανεξαρτησία, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία.

Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ περνούν βαθιά κρίση, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές τον Αύγουστο.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα Μπράνσον.

Αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες. Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14%για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμσιμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Άλλη μία πτώχευση

Μετά την Turk Telekom, η Hotic, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υποδημάτων στην Τουρκία υπέβαλε το Σάββατο αίτηση για πτώχευση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια της αγοράς στην Τουρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ένα δικαστήριο αποφάσισε χθες υπέρ της αίτησης της εταιρείας και έδωσε πτωχευτική προστασία. «Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής πτώσης της τουρκικής λίρας, η εταιρεία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Alihan Hotiç, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τη διαχείριση της εταιρείας και ως εκ τούτου το εκτελεστικό συμβούλιό της αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα μια διαδικασία αναδιοργάνωσης, εκμεταλλευόμενη τα νόμιμα δικαιώματά της στο πλαίσιο της προστασίας λόγω πτώχευσης.

Ιδρυθείσα το 1938, η εταιρεία παπουτσιών και αξεσουάρ έχει σήμερα 162 σημεία πώλησης στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ