ΚΟΣΜΟΣ

Σαράντα δύο νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Γαλλία

Σαράντα δύο νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Γαλλία
Γαλλική αστυνομία - Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Charles Platiau

Σαράντα δύο άτομα σκοτώθηκαν στη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό σε επαρχιακό δρόμο της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 7:30 το πρωί τοπική ώρα, στo Πουισγκέν (Puisseguin) της επαρχίας Ζιρόντ (Gironde), σε απόσταση 57 χιλιομέτρων ανατολικά του Μπορντώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου, άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τη συγκρούση των δύο οχημάτων και τη φωτιά που ξέσπασε.

Το λεωφορείο μετέφερε πενήντα περίπου επιβάτες και κατευθυνόταν νότια προς την περιοχή Lanes. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι περισσότεροι από τους συνεπιβαίνοντες ήταν ηλικιωμένοι από παραπλήσιες κοινότητες και είχαν ξεκινήσει μια ημερήσια εκδρομή που δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ζιρόντ είναι συγκλονισμένοι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο iTele o Ζερεμί Μπεσάρ (Jeremiah Bessard), δημοτικός σύμβουλος του μικρού χωριού Petit-Palais-et-Cornemps απ' όπου προέρχονταν οι περισσότεροι των θυμάτων, «όλοι γνωρίζαμε κάποιον».

O γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για εννέα τραυματίες εκ των οποίων οι τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει στήσει γραμμή επικοινωνίας για οτιδήποτε σχετίζεται με το τραγικό συμβάν.

Το δυστύχημα θεωρείται το χειρότερο των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών.

Οι Γάλλοι δεν έχουν ξεχάσει το «Μαύρο Σάββατο» ("Samedi Noir") της 31ης/7/1982, όταν στο Beaune της Βουργουνδίας λεωφορείο συγκρούστηκε με διερχόμενα αυτοκίνητα υπό βροχή στον μποτιλιαρισμένο λόγω θερινών διακοπών αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον γαλλικό Νότο, με αποτέλεσμα να βρουν τότε τρaγικό θάνατο 53 επιβάτες, εκ των οποίων οι 46 ήταν παιδιά.

Από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κινητοποιούνται και πως ο ίδιος «έχει βυθιστεί στη θλίψη από αυτή την τραγωδία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ