ΚΟΣΜΟΣ

«Κρυστάλλινα» αριστουργήματα στο βυθό της Νεκράς Θάλασσας

«Κρυστάλλινα» αριστουργήματα στο βυθό της Νεκράς Θάλασσας
REUTERS/Nir Elias

Ένα «κατεψυγμένο» φόρεμα μπαλαρίνας θα βρίσκεται μεταξύ άλλων αντικειμένων, στα βάθη της Νεκράς Θάλασσας και θα αποτελεί μέρος ενός μοναδικού έργου που θα βρίσκεται στα βάθη του πιο σκοτεινού σημείου του πλανήτη.

Η 49χρονη Ισραηλινή καλλιτέχνης Sigalit Landau, με τη χρήση αλατιού θωράκισε αντικείμενα δημιουργώντας μια μοναδική συλλογή «γλυπτών», που φαίνεται σαν να είναι βγαλμένα από παραμύθι. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένα φόρεμα και παπούτσια μπαλαρίνας καθώς και μουσικά όργανα.

Η Landau και η ομάδα της έχουν «ντύσει» τα αντικείμενα με μεταλλικές κορνίζες, βάρη και σκοινιά για να παραμείνουν στο βυθό. Όπως εξήγησε η ίδια επέλεξε αντικείμενα που είναι βασισμένα σε μνήμες και υλικά που την ελκύουν και που «αρέσουν» στη θάλασσα.

Η καλλιτέχνης, η οποία επισκεπτόταν τη Νεκρά Θάλασσα τακτικά, από την παιδική της ηλικία, εξήγησε πως ξεκίνησε το έργο αυτό αφού είδε κρυσταλλικούς σχηματισμούς κατά μήκος των ακτών της.

Η Landau δημιουργεί τα «γλυπτά» τα τελευταία 15 χρόνια στη Νεκρά Θάλασσα, μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα μεταλλικά της νερά. Σύμφωνα με την ίδια, κάποια από τα αντικείμενα κρυσταλλώνουν γρήγορα ενώ κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αναλόγως την θερμότητα.

Τα νέα της έργα θα παρουσιαστούν στο μουσείο Der Moderne Rupertinum στο Σάλτσμπουργκ το επόμενο έτος, στο πλαίσιο ενός έργου με τίτλο "Salt Years".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ