ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο της Ινδίας «επικήρυξε» ανθρωποφάγο τίγρη – Έντονες οι αντιδράσεις των ακτιβιστών

Δικαστήριο της Ινδίας «επικήρυξε» ανθρωποφάγο τίγρη – Έντονες οι αντιδράσεις των ακτιβιστών
Pixabay

Απεγνωσμένες προσπάθειες για τη σωτηρία μιας τίγρη που πιστεύεται πως ευθύνεται για το θάνατο 13 ανθρώπων, καταβάλλουν ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις στην Ινδία.

Την περασμένη Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των τοπικών αρχών, αποφασίζοντας τον πυροβολισμό του θηλυκού αιλουροειδούς από τους δασοφύλακες, στην περίπτωση που αποτύχουν να το αιχμαλωτίσουν. Η απόφαση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των ακτιβιστών.

Η τίγρη, γνωστή ως Τ1, πιστεύεται πως ευθύνεται για το θάνατο 13 ανθρώπων από τον Ιανουάριο του 2016, στο κρατίδιο Γιαβατμάλ. Σύμφωνα δε, με τις αρχές, τουλάχιστον μία από τις επιθέσεις ήταν φοβερής αγριότητας, με το ζώο να κατασπαράσσει πάνω από το 60% του σώματος ενός από τα θύματά της.

«Εάν δεν τα καταφέρουμε να αιχμαλωτίσουμε το ζώο ζωντανό, θα πρέπει να το πυροβολήσουμε για να μην υπάρξουν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες» εξήγησε στο BBC ο υπεύθυνος των δασοφυλάκων Pradip Rahurkar.

Οι ακτιβιστές, πάντως, αμφισβητούν τα στοιχεία που συνδέουν τους θανάτους με την τίγρη, επιμένοντας πως πρόκειται για εικασίες κι όχι βεβαιότητες που έχουν προκύψει από ανεπαρκή έρευνα.

«Οποιοδήποτε ζώο μπορεί να χαρακτηριστεί ‘ανθρωποφάγο’. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι αποικιακό κατάλοιπο. Πρέπει να υπάρξει επιστημονική μελέτη που να προκύπτει από τη σύγχρονη τεχνολογία ώστε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη τίγρη ανθρωποφάγος», τονίζει η περιβαλλοντολόγος Sarita Subramaniam.

Η ίδια επιμένει πως οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA για να ταυτοποιήσουν αν το συγκεκριμένο ζώο ευθύνεται για τους συγκεκριμένους θανάτους: «Τα στοιχεία της νεκροψίας υποδεικνύουν συγκεκριμένο μέγεθος τραύματος από δάγκωμα. Ωστόσο, και τα αγριογούρουνα επιτίθενται στους ανθρώπους. Κι έπειτα υπάρχουν και τα αρπακτικά όπως οι ύαινες. Αν η έρευνα στηρίζεται σε εικόνες από κάμερα, πρέπει να δούμε τις ημερομηνίες και τις ώρες».

Ο πληθυσμός τίγρεων στην Ινδία προστατεύεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο και κάθε απόπειρα θανάτωσης απαιτεί προηγουμένως έγκριση από τις αρχές, υπό το νόμο Προστασίας Άγριας Ζωής της χώρας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πάνω από 40.000 τίγρεις καταγράφονταν στην, τότε, βρετανική Ινδία. Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία καταγραφή τού 2014, ο πληθυσμός τους πια δεν ξεπερνάει τα 2.226 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ