ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί απερρίφθη το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Γιατί απερρίφθη το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
EPA/TOLGA BOZOGLU

«Όχι» στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη Ένωση είχε προσφύγει αρχικά το 2004 στα δικαστήρια για να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή η Αγία Σοφία, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν έλαβε απάντηση, με αποτέλεσμα το 2005 να υποβληθεί νέα προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε απορριφθεί.

Σε σημερινό του τηλεγράφημα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι το αίτημα που εξετάστηκε σήμερα απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο της προσφυγής.

Και αυτό γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, καθώς πρόκειται για θρησκευτική ομάδα και όχι για φυσικό πρόσωπο.

Η Αγία Σοφία, το «σύμβολο» του χριστιανισμού, μετατράπηκε σε τζαμί το 1453. Ωστόσο, το 1934, ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται το τελευταίο διάστημα σφοδρές πιέσεις να επιτρέψει τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία είχε προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων, τόσο από τη χώρα μας όσο και από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ