ΚΟΣΜΟΣ

Μουσκάτ: Η Μάλτα δεν θα γίνει «κέντρο μεταναστών» στη Μεσόγειο

Μουσκάτ: Η Μάλτα δεν θα γίνει «κέντρο μεταναστών» στη Μεσόγειο
EPA/φωτογραφία αρχείου

Η Μάλτα δεν θα μετατραπεί ποτέ σε «κέντρο μεταναστών» στη Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ την Κυριακή.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα θα συνεχίσουν να διασώζονται, όμως η Μάλτα δεν θα γίνει κόμβος κράτησης και επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών, επέμεινε ο Μουσκάτ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «στον οποιονδήποτε να πετάει πράγματα» στη χώρα του.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Η Μάλτα βρίσκεται σε διένεξη με την Ιταλία ως προς τις διασώσεις και την υποδοχή των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης.

Την Κυριακή, ο Μουσκάτ απέρριψε τον ισχυρισμό της ιταλικής κυβέρνησης ότι η Μάλτα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επιμένοντας ότι όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο διασώζονται πάντα, αλλά εάν δεν χρειάζονται βοήθεια, οι αρχές της Μάλτας έχουν «δεμένα τα χέρια» και δεν μπορούν απλά να υποδέχονται ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε στο νησί αυτό της Μεσογείου.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εφαρμόζει πολύ σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να ελλιμενίζεται στο εξής κανένα πλοίο με μετανάστες αν οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν να τους υποδέχονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ