ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την ανώτερη ηγεσία του ISIS

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την ανώτερη ηγεσία του ISIS
Σιίτες μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Μπαϊγί (Baiji) βορείως της Βαγδάτης, στις 16 Οκτωβρίου 2015. REUTERS/Thaier Al-Sudani/Files

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σκότωσε τον άτυπο υπουργό Οικονομικών των τζιχαντιστών και άλλα δύο ανώτερα στελέχη τους τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δήλωσε σήμερα (10/12) εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου εξ ονόματος του συνασπισμού.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον από τη Βαγδάτη μέσω τηλεδιάσκεψης , ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν (Steve Warren) δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αμπού Σάλαχ (Abu Saleh), ο θεωρούμενος ως υπουργός Οικονομικών των τζιχαντιστών, ένας δεύτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που ήταν αρμόδιος για τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την απόσπαση χρημάτων μέσω εκβίασης, και ένα τρίτο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αμπού Σάλαχ, ο οποίος σκοτώθηκε περίπου στα «τέλη Νοεμβρίου» ήταν «ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο έμπειρους υπεύθυνους για τη χρηματοδότηση» του ISIS, ανέφερε ο συνταγματάρχης Γουόρεν.

Οι τρεις τζιχαντιστές

Πρόκειται για «το τρίτο μέλος του χρηματοδοτικού δικτύου του ISIL που σκοτώσαμε πρόσφατα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «όπως και οι προκάτοχοί του, ο Αμπού Σάλαχ διέθετε «τη γνώση και το αναγκαίο ταλέντο για να συντονίζει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης».

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξόντωσε «επίσης στα τέλη Νοεμβρίου» ένα δεύτερο στέλεχος του ISIS, που είχε αναλάβει την απόσπαση «με εκβιασμό» χρηματικών ποσών από τον άμαχο πληθυσμό, είπε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.

Ανέφερε δε πως «την ίδια περίοδο», ο συνασπισμός σκότωσε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των τζιχαντιστών, το οποίο συντόνιζε «τις διαβιβάσεις πληροφοριών, τις μεταφορές προσώπων και όπλων».

Τα πλήγματα αυτά «είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσουμε να αποδεκατίσουμε τα δίκτυα» των εξτρεμιστών, υποστήριξε ο Γουόρεν.

Εισβολή με Ράμπο

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει στόχο να αποδιοργανώσει το ISIS εξολοθρεύοντας ανώτερα στελέχη της οργάνωσης. Προς το παρόν, ο συνασπισμός κάνει αποκλειστικά αεροπορικές επιδρομές.

Όμως, πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτυχθούν στο Ιράκ ομάδες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες θα είναι σε θέση να αιχμαλωτίζουν ή να σκοτώνουν στελέχη του ISIS στη Συρία, να συλλέγουν πληροφορίες από το πεδίο και να αναλαμβάνουν τον καθορισμό νέων στόχων και την κατάδειξή τους για να πληγούν από κατευθυνόμενες βόμβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ