ΚΟΣΜΟΣ

Το Χονγκ Κονγκ μετρά τις πληγές του από τον σαρωτικό τυφώνα Μανγκούτ

Το Χονγκ Κονγκ μετρά τις πληγές του από τον σαρωτικό τυφώνα Μανγκούτ
REUTERS/Jason Lee

Το Χονγκ Κονγκ επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τον σαρωτικό τυφώνα Μανγκούτ, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος που έχει «χτυπήσει» την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο Μανγκούτ άφησε πίσω του τουλάχιστον 50 νεκρούς στις Φιλιππίνες, πέρασε στο Χονγκ Κονγκ, πριν τελικώς καταλήξει στην Κίνα.

Περιοχές του Χονγκ Κονγκ πλημμύρισαν λόγω του τυφώνα, όμως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται στους 4, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για πλημμύρες.

Σχεδόν 2.5 εκατομμύρια κάτοικοι στην επαρχία Γκουαντόνγκ αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω του τυφώνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας τόνισε πως ο τυφώνας, που έλαβε το προσωνύμιο «ο βασιλιάς των τυφώνων», σάρωσε την επαρχία Γκουαντζί και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Σήμερα αναμένεται να «χτυπήσει» τις περιοχές Γουινζού, Τσόνγκουινγκ και Γιουνάν.

Ο Μανγκούτ ήταν ένας από τους 10 ισχυρότερους τυφώνες που «χτύπησαν» την νοτιανατολική Κίνα από το 1949.

Συνεργεία στο Χονγκ Κονγκ επιχειρούν να καθαρίσουν τους δρόμους από συντρίμμια, πεσμένα δέντρα και κάθε είδους αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Πολλά ήταν τα κτήρια που απέμειναν με σπασμένα τζάμια μετά το πέρασμα του τυφώνα, ενώ την ώρα που το «μάτι» του τυφώνα περνούσε πάνω από την περιοχή, ουρανοξύστες σείονταν από τη δύναμη των ανέμων.

«Η χθεσινή καταιγίδα ήταν πολύ ισχυρή. Παραλίγο να με πάρει ο αέρας, πράγμα που με φόβισε», είπε ένας 70χρονος κάτοικος. «Ήταν πολύ σοβαρή η κατάσταση αυτή τη φορά».

Τα χρηματιστήρια σήμερα άνοιξαν κανονικά, όμως παραμένουν τα προβλήματα σε ορισμένες από τις συγκοινωνίες, ενώ οι πτήσεις έχουν αρχίσει να επανέρχονται σταδιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ