ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικός στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για 13 βιασμούς

Αστυνομικός στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για 13 βιασμούς

Ξέσπασε σε κλάματα και λυγμούς πρώην αστυνομικός στην Οκλαχόμα ο οποίος βρέθηκε ένοχος για συνολικά 18 κατηγορίες, ανάμεσα σε αυτές βιασμός αλλά και εξαναγκασμό σε στοματικό έρωτα. Ο Χολτζκλόου (Holtzclaw) καταδικάστηκε από διακστήριο ενόρκων.

Ο πρώην αξιωματικός της πόλης της Οκλαχόμα του οποίου η μητέρα είναι Ιαπωνέζα και ο πατέρας του λευκός, κατηγορούνταν για τον βιασμό 13 γυναικών, όλες τους μαύρες, ενώ ο ίδιος ήταν σε υπηρεσία. Στη δίκη του καταγράφηκε ως "Ασιάτης ή καταγωγής από τα νησιά του Ειρηνικού".

Οι ένορκοι που τον καταδίκασαν ήταν όλοι λευκοί, συνολικά οκτώ άντρες και τέσσερις γυναίκες. Τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ήταν 36, αλλά τελικά καταδικάστηκε για τα 18.

Ο πρώην αστυνομικός κυριολεκτικά κατέρρευσε στην καρέκλα του όταν άκουσε την ποινή του και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, με τους ενόρκους να είχαν συνεδριάσει για περισσότερες από 40 ώρες μέσα σε 4 ημέρες.

Το ίδιο το αστυνομικό τμήμα της Οκλαχόμα καλωσόρισε την απόφαση:

"Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση των ενόρκων και πιστεύουμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη".

Η υπόθεση είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι φυλετικών διακρίσεων προεκτάσεις της είχαν προσελκύσει ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και επιφυλάξεις ως προς τους ενόρκους.

Ο πρόεδρος της NAACP της Οκλαχόμα (National Association for the Advancement of Colored People), Γκάρλαντ Προύιτ (Garland Pruitt) ήταν αρκετά σκεπτικιστής και ανήσυχος για το ποιοι αποτελούσαν τους ενόρκους, όπως είπε στον KOCO, θυγατρικό σταθμό του CNN.

"Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των μειονοτήτων. Δεν λέμε πως δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να είμαστε καχύποπτοι".

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ (Benjamin Crump), πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, είχε επίσης εστιάσει στην υπόθεση. Εκπροσωπεί τις οικογένειες των Τρέιβον Μάρτιν (Trayvon Martin) και Μάικλ Μπράουν (Michael Brown). Ο Μάρτιν, μαύρος έφηβος, σκοτώθηκε από τον Τζορτζ Τσίμερμαν, ο οποίος απαλλάχθηκε των κατηγοριών το 2013. Ο Μπράουν δολοφονήθηκε στο Φέργκιουσον του Μιζούρι από αστυνομικό το 2014.

"Ήρθαμε εδώ σήμερα για να συμπαρασταθούμε στα 13 θύματα βιασμού, που τυγχάνει να είναι Αφροαμερικανίδες. Για να δηλώσουμε ότι και οι δικές τους ζωές μετράνε".

Κατά την πρώτη επιλογή ενόρκων, ανάμεσα στους 24 πιθανούς ήταν και τρεις μαύροι, ωστόσο δεν επιλέχθηκαν.

Το μέλος του συμβουλίου της πόλης, Τζον Πέτις (John Pettis) είχε πει:

"Εύχομαι η δικαιοσύνη να είναι πραγματικά τυφλή και πως οι ένορκοι θα δουν όλα τα στοιχεία στην υπόθεση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην υπόθεση ήταν το ότι όλα τα θύματα ηλικίας από 17 - 50 ετών είχαν ιστορικό είτε με χρήση ναρκωτικών είτε πορνείας, όπως είχε γράψει εφημερίδα της Οκλαχόμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χολτζκλόου επέλεγε τα θύματά του από τις πιο φτωχές γειτονιές και χρησιμοποιούσε την εξουσία που του έδιναν το σήμα και η στολή του για να αναγκάσει τις γυναίκες να προβούν σε μία σειρά πράξεων, από "ψαχούλεμα" έως και βιασμό.

Σε άλλες περιπτώσεις τις εξαπατούσε καθώς τους υπόσχονταν πως θα προχωρήσει στην παύση ποινικής δίωξης για ναρκωτικά εις βάρος τους, εάν δεν κατήγγειλαν τα όσα είχαν συμβεί, δηλαδή την κακοποίηση.

"Νόμισα πως θα με πίστευε κανείς. Είμαι μαύρη γυναίκα" κατέθεσε ένα από τα θύματα στη δίκη. Δήλωσε πως ο πρώην αστυνομικός άγγιξε το στήθος της και αργότερα πήγε σπίτι της για να την εξαναγκάσει να του δείξει τα απόκρυφα σημεία της.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Σκοτ Άνταμς (Scott Adams) και Ρόμπερτ Γκρέι (Robert Gray) έδωσαν μία διαφορετική εικόνα των γυναικών που κατηγορούσαν τον αξιωματικό, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες είναι "ιδιαίτερα έξυπνες λόγω της ζωής που κάνουν στο πεζοδρόμιο", σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό KFOR. Μάλιστα, ισχυρίστηκαν πως κάποια από τα υποτιθέμενα θύματα τότε ήταν υπό την επήρεια ουσιών.

Former Oklahoma City police officer Daniel Holtzclaw found guilty of rape

Michael Martinez and Gigi Mann

CNN's Dana Ford, Jethro Mullen and Dave Alsup contributed to this report

ΔΗΜΟΦΙΛΗ