ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μεξικανός πρόεδρος πουλάει το προεδρικό τζετ και ταξιδεύει με αεροπλάνο της γραμμής

Ο Μεξικανός πρόεδρος πουλάει το προεδρικό τζετ και ταξιδεύει με αεροπλάνο της γραμμής
REUTERS/Cristian Torres

Εξέπληξε ευχάριστα τα social media ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπαδόρ, ο οποίος εμμένει στην απόφασή του να πουλήσει το προεδρικό αεροσκάφος, παρά την τρίωρη καθυστέρηση που προσφάτως υπέμεινε όταν η πτήση του καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο.

«Δεν παίρνω το προεδρικό τζετ», δήλωσε από την… στριμωγμένη θέση του στο αεροσκάφος.

Το προεδρικό Boeing 787 Dreamliner αξίας 218.7 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε παραγγείλει ως ό,τι πιο σύγχρονο υπήρχε το 2012, ο τότε πρόεδρος Καλντερόν. Το τζετ παραδόθηκε στην μεξικανική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια.

Ο αποκαλούμενος λόγω αρχικών «ΑΜΛΟ», που ευαγγελίζεται μία κυβέρνηση λιτότητας, ήταν ένας από τους εκατοντάδες επιβάτες που αποκλείστηκαν στο τουριστικό θέρετρο Χουατούλκο και περίμεναν καρτερικά και επί ώρες την αναχώρηση της πτήσης τους.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη επ’αυτού. Αρκετά με αυτήν τη βλακεία, τελείωσε. Λίγες θα είναι οι ημέρες όποιου πολιτικού φέρεται αλαζονικά», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ντρέπεται να επιβιβαστεί «σε ένα πολυτελές αεροσκάφος σε μία χώρα με τέτοια ποσοστά φτώχειας».

Παρότι ήταν πολλοί όσοι επαίνεσαν τον Μεξικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του, η είδηση έγινε δεκτή με επικριτική διάθεση από κάποιους κατοίκους του Μέξικο Σίτι: «Αφού το αεροσκάφος έχει ήδη αγοραστεί, καλύτερα να το χρησιμοποιεί», τόνισε ο Αλεχάντρο Αγκιλάρ, προσθέτοντας πως «δεν είναι φυσιολογικό για τους προέδρους να εγκλωβίζονται σε αεροδρόμια».

Ο «ΑΜΛΟ», γιος ενός εξόριστου Ισπανού κομμουνιστή, κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο και ορκίζεται τον Δεκέμβριο. Εκτός από την πώληση του προεδρικού αεροσκάφους, ο 61χρονος πρόεδρος – που έχει δηλώσει πως θα ζήσει σε ένα πιο «ταπεινό» σπίτι – έχει προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή του προεδρικού μεγάρου σε πολιτιστικό κέντρο, την περικοπή του προεδρικού μισθού, την πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος αλλά και αλλαγή στην αποτυχημένη στρατηγική των προκατόχων του με τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ