ΚΟΣΜΟΣ

Το ίντερνετ «κανιβαλίζει» έναν άνδρα που ξυρίζεται στο τρένο και σύντομα το μετανιώνει

Το ίντερνετ «κανιβαλίζει» έναν άνδρα που ξυρίζεται στο τρένο και σύντομα το μετανιώνει
Twitter

Η εικόνα ενός άνδρα που ξυρίζεται στο τρένο, προκάλεσε – όπως συνηθίζεται με καταστάσεις ανοίκειες στη λογική και την αισθητική των πολλών – την οργή του παγκόσμιου ιστού.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Pete Bentivegna κατέγραψε με το κινητό του ένα ασυνήθιστο θέαμα για δημόσιο χώρο: Έναν άνδρα να ξυρίζεται με ιδιαίτερη ευκολία σε κινούμενο τρένο. Μέσα σε μερικές ώρες, το βίντεο είχε 2,5 εκατομμύρια views.

Πλην όμως, τα social media «σταύρωσαν» τον άγνωστο επιβάτη. «Ζώο», «βρωμύλος», «βλάκας», «άθλιος», ήταν μερικά από τα… κοσμητικά που του απέδωσαν κάποιοι στα social media. Άλλοι, πάλι, τον χλεύασαν, σχολιάζοντας περιπαικτικά το «σταθερό του χέρι» ενώ πολλοί απέφυγαν και καταδίκασαν τους χαρακτηρισμούς και τα βιαστικά συμπεράσματα.

Κι έπειτα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN, «ανέλαβε η πραγματική δημοσιογραφία». Το Associated Press εντόπισε τον άγνωστο άνδρα που συγκέντρωσε όλη τη χλεύη του ίντερνετ και έμαθε την προσωπική του ιστορία.

Άθελά του αρνητικός πρωταγωνιστής

Επρόκειτο για τον Άντονι Τόρες, έναν 56χρονο άστεγο άνδρα που ζει σε καταφύγια αστέγων και κάθε μέρα αγωνίζεται για τη ζωή του.

«Η ζωή μου είναι μαντάρα. Γι’αυτό ξυριζόμουν στο τρένο», είπε ο ίδιος, δικαιολογώντας όσους τον έκριναν καθώς «δεν γνωρίζουν την ιστορία μου».

Ο ίδιος παραδέχεται πως ο άγνωστος συνεπιβάτης τον πέτυχε σε μία «ευάλωτη προσωπική στιγμή». Όπως λέει ο Τόρες, είχε διανυκτερεύσει σε ένα καταφύγιο αστέγων στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους αδερφούς του του έδωσε χρήματα για ένα εισιτήριο τρένου, το οποίο χρησιμοποίησε για να πάει στον άλλον αδερφό του, στο Νιου Τζέρσι. Φεύγοντας από το προσωρινό του κατάλυμα, δεν πρόλαβε να πλυθεί, ωστόσο ήθελε να δείχνει «ευπαρουσίαστος» όταν θα συναντούσε τον αδερφό του.

«Δεν θέλω να λέω πως είμαι άστεγος, να το ξέρουν όλοι. Γι’αυτό ξυριζόμουν στο τρένο», τόνισε ο ίδιος.

«Ήταν πάντα σκληρή η ζωή του Άντονι», λέει ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τόμας. Έχει περάσει από διάφορες δουλειές και διάφορες πόλεις. Έχει κοιμηθεί σε σταθμούς λεωφορείου, μοτέλ, καταφύγια αστέγων. Έζησε δύο εγκεφαλικά τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ό,τι έκανε, το έκανε γιατί για εκείνον είναι νορμάλ. Δεν είναι ο άνθρωπος που κάνει πράγματα για να προκαλέσει ή επειδή επιζητά την προσοχή», λέει ο Τόμας Τόρες, ο οποίος, μάλιστα, αποκαλύπτει πως όταν έφτασε στο σπίτι του μετά το εφιαλτικό εκείνο δρομολόγιο, του ζήτησε ένα υπνόσακο για να βρει κάπου να περάσει τη νύχτα.

«Λυπάμαι για εκείνον που ζει τόσα χρόνια έτσι. Είναι σκληρό να βλέπεις τη ζωή που ζει», λέει ο Τόμας, ελπίζοντας πως «ίσως οι άνθρωποι νιώσουν αλλιώς, αν μάθουν τι έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος».

Μετά τη «σταύρωση», η ανάσταση...

Ο ίδιος ο 56χρονος, που προς το παρόν ζει με τον αδερφό του, δεν συνειδητοποίησε πως κάποιος τον κινηματογραφούσε. Όταν διαπίστωσε πως είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο βίντεο με εκείνον πρωταγωνιστή, εξεπλάγη και ταράχθηκε: «Ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα γινόμουν viral επειδή τόσοι άνθρωποι με κορόιδευαν».

Από την πλευρά του, ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο, μετανιώνει, λέγοντας πως δεν είχε σκοπό να του κάνει κακό.

Και ο ίδιος ο Bentivegna, άλλωστε, έγινε στόχος επικριτικών σχολίων στα social media λόγω της συγκεκριμένης δημοσίευσης.

«Θα έπρεπε να έχεις σκεφτεί το κακό που θα προκαλούσες, όταν τον εξέθετες σε όλο τον κόσμο. Βγάζεις συμπεράσματα χωρίς να ξέρεις μια κατάσταση. Αυτό φταίει με τον κόσμο. Όλο αυτό ήταν κακόβουλο και αξιοθρήνητο», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.

Μετά την αποκάλυψη της προσωπικής ιστορίας του Τόρες και της κατακραυγής που διαδέχτηκε το ποστ, πολλοί από τους ανθρώπους που «κανιβάλισαν» έναν άστεγο, ταλαιπωρημένο άνθρωπο, έσπευσαν να επανορθώσουν.

«Η περίπτωση του Τόρες είναι μία ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι», έγραψε ένας χρήστης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των διαδικτυακών μετανοημένων: Ο παγκόσμιος ιστός κατακλύστηκε από μηνύματα συγγνώμης και συμπαράστασης. Κυρίως, όμως, δημιουργήθηκε σελίδα οικονομικής ενίσχυσης για τον Άντονι Τόρες, μέσω της οποίας έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 30.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ