ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με την «ανταρσία» του πληρώματος στο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ»

Μυστήριο με την «ανταρσία» του πληρώματος στο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ»
Φωτογραφία Αρχείου EPA/MITSUBISHI JUKO/HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό παραίτηση, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, τελεί η εξαμελής επιστημονική ομάδα του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Φατίχ», γεγονός που δημιουργεί αναχώματα στις εξαγγελθείσες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το γεωτρύπανο κινδυνεύει να μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό και τεχνογνωσία, μετά την κατάθεση της παραίτησης της ομάδας, που τελεί υπό νορβηγικό συντονισμό.

Η νορβηγική κυβέρνηση φέρεται να ασκεί πιέσεις προς τις εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το «Φατίχ» στις επιχειρήσεις γεωτρήσεων οι οποίες έχουν προαναγγελθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα γίνουν γεωτρήσεις τον επόμενο μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το «Φατίχ» μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πλεύσει αβλαβώς, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που φέρει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ExxonMobil και Total), που θα προχωρήσουν το ερχόμενο δίμηνο σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει και από την εμφατική στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ