ΚΟΣΜΟΣ

Πλοίο Aquarius: Δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού στην Ελλάδα, λέει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Πλοίο Aquarius: Δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού στην Ελλάδα, λέει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File Photo

Λύση για το πλοίο Aquarius, το οποίο κάνει προσπάθειες να ελλιμενιστεί σε ευρωπαϊκό λιμάνι και να αποβιβάσει 58 μετανάστες που έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο, αναζητά η ΕΕ, μετά και την άρνηση της Γαλλίας να το δεχθεί στη Μασσαλία, ενώ συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται πάνω στο πλοίο έκανε λόγο για απόρριψη αντίστοιχων αιτημάτων από Μάλτα, Ιταλία και Ελλάδα.

Όπως είπε μιλώντας στο Euronews ο Aloys Vimard, Μάλτα και Ιταλία αρνήθηκαν ευθύς αμέσως, η Ελλάδα αρνήθηκε επίσης το αίτημα, ενώ αναμένεται απάντηση από Ισπανία και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο επικοινώνησε το CNN Greece ξεκαθάρισε πως δεν έχει γνώση για υποβολή τέτοιου αιτήματος από επίσημη Αρχή.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το πλήρωμα του πλοίου απευθύνθηκε δύο φορές στις ελληνικές Αρχές. Το πρώτο αίτημα κατατέθηκε το Σάββατο. Το πλοίο βρισκόταν κοντά στην Τυνησία και οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι θα πρέπει να αποταθεί για ελλιμενισμό στο πλησιέστερο λιμάνι. Το δεύτερο έγινε το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση.

Η Ευρώπη ψάχνει λύσεις

«Από χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εργάζονται αδιάκοπα, ελπίζω να έχουμε μια απάντηση εντός της ημέρας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Sud Radio, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα καταλήξει «εντός της ημέρας» σε μια λύση για το πλοίο Aquarius.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «θα βρούμε μια λύση», υπενθυμίζοντας ότι κι άλλες παρόμοιες κρίσεις επιλύθηκαν τους τελευταίους μήνες μέσω μιας συμφωνίας για το μοίρασμα της υποδοχής των προσφύγων μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε νωρίτερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται προς το παρόν να επιτρέψει στο πλοίο να δέσει στο λιμάνι της Μασσαλίας και να αποβιβάσει δεκάδες μετανάστες. Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM News TV αν το Παρίσι προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ναυλώσει το πλοίο, είπε χαρακτηριστικά: «προς το παρόν είναι όχι», σημειώνοντας πως τα πλοία υποτίθεται ότι παίρνουν άδεια να δέσουν στο κοντινότερο λιμάνι βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, υπογραμμίζοντας ότι η Μασσαλία δεν είναι το κοντινότερο.

Μετά το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στους μετανάστες, τα πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στην Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες για την αποβίβασή τους στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί ποτέ την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι».

Σύμφωνα πάντως με την Λουαζό, το πιο κοντινό λιμάνι στις λιβυκές ακτές «όλοι το γνωρίζουν, είναι στην Ιταλία ή στη Μάλτα. Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία».

Διερωτήθηκε μάλιστα αν έχει κανένα νόημα να μένουν για πέντε μέρες στη θάλασσα άνθρωποι που θα μπορούσαν να μείνουν μόνο μία, όταν η Ευρώπη δεσμεύεται ήδη από την αποβίβαση (...) για τη διανομή των αιτούντων άσυλο.

«Η Ευρώπη είναι δέκα φορές πιο αλληλέγγυα από ό,τι ήταν προηγουμένως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξαναλέμε στην Ιταλία ότι η ιδέα να κλείσει τα λιμάνια της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι αντίθετη με το δίκαιο, είναι αντίθετη με την ανθρωπιά», πρόσθεσε η Λουαζό και κατέληξε λέγοντας πως «αυτό για το οποίο λυπόμαστε είναι που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει εαυτόν εκτός της ευρωπαϊκής αυτής αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ