ΚΟΣΜΟΣ

Μαλδίβες: Κατεδάφισαν έργο τέχνης ως απειλητικό για τους Μουσουλμάνους

Μαλδίβες: Κατεδάφισαν έργο τέχνης ως απειλητικό για τους Μουσουλμάνους
twitter

Οι αρχές στις Μαλδίβες κατεδάφισαν ένα έργο τέχνης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από εκκλησιαστικούς ηγέτες που το χαρακτήρισαν απειλή για τους Μουσουλμάνους.

Πρόκειται για το έργο Coralarium, ένα ημιβυθισμένο πλαίσιο από χάλυβα, με εγκοπές, που στόχευαν να μιμηθούν τον θαλάσσιο κόσμο. Πάνω σε αυτό βρίσκονταν ανθρώπινες φιγούρες, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται υπό τον ισλαμικό νόμο. Συνολικά 30 φιγούρες ήταν τοποθετημένες πάνω και μέσα στο έργο. Είναι έργο του καλλιτέχνη και περιβαλλοντολόγου Jason deClaires Taylor.

Σύμφωνα με τη Guardian, στη δημιουργία του, η οποία διήρκησε εννέα μήνες, συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα μηχανικών, κατασκευαστών και δυτών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ειδικά υλικά που περιελάμβαναν χάλυβα ουδέτερου pH, κατάλληλου για χρήση σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Αλλάζοντας ανάλογα με το φως και τις παλίρροιες, το έργο τέχνης ήταν ανοιχτό στους επισκέπτες, αλλά και σε όσους διέμεναν στο τουριστικό θέρετρο. Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση διέταξε την κατεδάφισή του, αφού δικαστήριο αποφάνθηκε ότι συνιστά απειλή για την «ισλαμική ενότητα, την ειρήνη και το συμφέρον του έθνους», παρότι προηγουμένως είχε εγκρίνει την άδεια. Σημειώνεται ότι στις Μαλδίβες ο Ισλαμισμός είναι η επίσημη θρησκεία.

Έτσι, λίγο μετά την εγκατάστασή του, το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «λόγω σημαντικού δημόσιου αισθήματος κατά της εγκατάστασης», το υπουργείο Τουρισμού θα διευκόλυνε την απομάκρυνση των γλυπτών.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε συντετριμμένος και έκπληκτος από την εξέλιξη, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις και διάλογο.

«Το Coralarium σχεδιάστηκε για να συνδέει τους ανθρώπους με το περιβάλλον και ως χώρος για να αναπτυχθεί η θαλάσσια ζωή. Τίποτα άλλο! Οι Μαλδίβες είναι ακόμα όμορφες, με ζεστό και φιλικό πληθυσμό, αλλά ήταν μια θλιβερή μέρα για την τέχνη και μια θλιβερή μέρα για το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ