ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Space X με ιαπωνική εταιρεία για αποστολές εξερεύνησης στη Σελήνη

Συμφωνία Space X με ιαπωνική εταιρεία για αποστολές εξερεύνησης στη Σελήνη
REUTERS/Mike Blake

Η νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία  ispace ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική διαστημική εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ, προκειμένου, με πυραύλους Falcon 9 της δεύτερης, να στείλει δύο αποστολές στη Σελήνη.

Αρχικά μια στατική διαστημοσκευή θα τεθεί σε σεληνιακή τροχιά το 2020 και, στη συνέχεια το 2021, θα προσσεληνωθούν δύο μικρά ρόβερ, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση στο μέλλον.

Η ispace, με έδρα το Τόκιο, σχεδιάζει να προσφέρει σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών όπως η αναζήτηση νερού στο φεγγάρι, καθώς η αποίκιση του δορυφόρου της Γης φαίνεται πλέον πιο εφικτός.

Η ιαπωνική εταιρεία ήταν μία από τις πέντε που είχε συμμετάσχει -με την ονομασία Team Hakuto- στον ατυχήσαντα διαγωνισμό Lunar X Prize της Google για την αποστολή ενός ρόβερ στη Σελήνη (όμως κανείς διαγωνιζόμενος δεν είχε πιάσει το χρονικό όριο με συνέπεια ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος).

Ένας άλλος διαγωνιζόμενος, η ισραηλινή εταιρεία SpaceIL, έχει τα δικά της σχέδια για να στείλει μια διαστημοσυσκευή στη Σελήνη, επίσης με πύραυλο της Space X, τον Φεβρουάριο του 2019. Αμερικανικές εταιρείες (Moon Express, Astrobotic, Blue Origin κ.α.) έχουν επίσης φιλόδοξα σχέδια για το φεγγάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ